Новини » Автоновини

Volkswagen Polo от ново поколение порасна с 36 мм



06.10.2009г 

Volkswagen Polo от ново поколение порасна с 36 мм Polo отдавна не е малък автомобил, а последното поколение отново е пораснало с 36 мм до почти четирите метра /3952 мм/, леко е увеличено и междуосието до 2470 мм.

За всеки нов автомобил най-важното нещо е дизайнът. В пазарните отношения е в сила законът "лице ду..е" продава. Polo е един от проектите, които трябваше да оправи топ-дизайнерът Валтер да Силва, а във Volkswagen и тогава, и сега много трудно могат да се отлепят от наложения силен образ на народния автомобил, смятат, че животът на по-смелите автомобилни творения е значително по-кратък.

Лаконични линии, събрани "вежди" на фаровете отпред и новото Polo като капки вода си прилича с... новия Golf! Това не пречи на да Силва, който твърди: "Главното за нас е марковата идентичност. Успехът на Audi, където унифицирахме дизайна, говори, че сме на прав път".

В основата на новото Polo е новата компактна платформа на концерна, вече позната от Seat Ibiza. Основа е същата - McPherson отпред, полузависимо окачване отзад. Салонът е станал по-просторен, има повече място за багаж - товарният обем е 280 - 952 л.

Пропорциите на новото Polo са добри, станало е малко по-дълог, по-широко и по "приземено". Истински мини-Golf, разликата с по-голямата кола е повече отзад, където ни намигат задните светлини от Ibiza.

На старта Polo предлага три бензинови мотора - 1.2л, 60 и 70 к.с.), 1.4л, 85 к.с. и най-новия турбомотор 1.2 TSI с мощност 105 к.с. Дизелът е един - 1.6 TDI, common rail, в три варианта на форсиране - 75, 90 и 105 к.с. Вместо традициония автоматик на разположение е седемстепената роботизирана DSG.

Иначе нещата вътре не са зле - вместо предишния аскетизъм солидно табло, конзолата е леко завъртяна към водача, копчалъците са от общия тип за моделите на марката. Остатъкът на горивото се показва като диаграма, показателят за температурата на водата въобще го няма. Доста обемна е и охлаждаемата жабка, на разположение са входове за външни МР3 устройства, подлакътникът, когато е вдигнат не пречи на работата с ръчната спирачка.

Седалките добре и плътно държат тялото, всичко е типично по немски правилно разположено и лесно достижимо. Нещата отзад не са сред най-добрите, сгъването на седалката на части попада в разреда на заплащаните екстри. За да се свие трябва първо да се вдигне долната й част, след това да се махнат подглавниците и едва тогава може да се бутне гърбът.

Възниква въпросът - защо трябваше тогава да се удължава междуосието, като това не се чуства вътре, защо купето е по-ниско с 14 мм? Отговорът на VW е правилен - за по-добра управляемост, за по-безопасно движение. Заради това е пренастроен МакФерсонът на по-голям наклон, модернизирано е задното окачване с по-меките в надлъжно, но по-корави в странично натоварване гумени елементи. Купето е станало и със 7,5% по-леко от предишното. Използването на високоякостна стомана и оптимизираната конструкция на силовите точки в металната конструкция са вкоравили купето почти до това на по-големия Golf 6. При страничен удар със скорост 29 км/ч деформацията на страницата е намалена с 20%, а намалението на пространството за краката при кос фронтален удар с 64 км/ч е наполовина.

Вариантът 1,4 л, 85 к.с. има шансове да стане най-търсен. В комбинация с механичната предавателна кутия той прави добро впечатление, особено в средния диапазон към и над 3000/мин. При по-високите обороти нещата не са блестящи. Polo 1.2 TSI предлага 20 "кончета" отгоре. Колата има много добро неутрално завиване, дава точен отговор на подаването на газта, воланът е с добре премерени промени на усилието в зависимост от скоростта. Системата за стабилизация почти неуловимо коригира динамичното движение по дъгата на завоя при нужда. Ако се натисне бутона ESP off, електрониката, която имитира донякъде блокировка на диференциала започва да се намесва по-късно при плъзване в завоя.

При дизеловите варианти аргументите са два - почти двойно по-високият въртящ момент и по-високата икономичност - средно с по литър и малко надолу в сравнение с бензините.
Е, малко са по-шумни и малко по-трудно се отлепят от място, пък и са по-скъпи. Ето и ножицата на цените за новото Polo - стартира от Trendline 1,2 MPI - 20 675 лв. и финишира на Highline 1,6 TDI CR с 30 396 лв. с ДДС.

Ще има ли успех колата у нас? Навярно донякъде, защото българите са доказали предпочитанията си към "немската система". Но конкуренцията в момента предлага доста по-добри на вид и с вътрешна ергономика автомобили - Peugeot 207, Opel Corsa, Fiat Grande Punto, Ford Fiesta… А понякога на човек му писва от безкрайния немски порядък, иска и нещо за душата...

Източник: auto-press.net



Коментари

Добави коментар

Реклама