Новини » Еко-ауто

PSA Peugeot Citroën произвежда екологично автомобилите си : 20% „зелени“ материали през 2011



12.10.2009г 

PSA Peugeot Citroën произвежда екологично автомобилите си :  20% „зелени“ материали през 2011 Става дума за амбициозен план за еко-производство :
20 % екологичночисти съставки в използваните в автомобила полимери през 2011.
Един автомобил се състои от 70% метали, които вече се рециклират напълно, 5% други материали (стъкло,...), 5% течности и 20% палстмаси (полимери).

Екологичночистите материали включват естествени влакна (лен, коноп...), рециклирани неметали и биоматериали (които не произлизат от петролни продукти, а от възобновяеми суровини). Използването им позволява да се намали количеството на пластмасите, да се олекотят частите, да се намалят емисиите на СО2 по време на производството на пластмаси и да се стимулира рециклирането на пластмасовите компоненти.

Предвид намаляването на природните ресурси на планетата, оптимизирането им е необходимост. Краят на живота на автомобила се подготвя още от създаването му като се
улеснява рециклирането на частите
. По този начин се ограничава замърсяването на околната среда след излизането от употреба на автомобила.
Минимум 85% от масата му може да бъде използвана повторно или рециклирана, а още 10% допуска възстановяване на енергията.



Лансираният през 2008 година от PSA план за действие се характеризира с това, че
касае всички автомобили на групата и трите семейства „зелени“ материали
. Всеки нов проект трябва да съдържа все по-голям процент такива материали. Това се отнася също така и до вече произведените автомобили, в които също се внедряват чисти материали. Екипите работят в тясно сътрудничество с доставчиците, за да селекционират тези нови материали.

Планът позволява да се динамизира дейността „рециклиране на материалите”. Още на етап проучване, темата за биоматериалите се поставя за обсъждане от научните екипи, които сътрудничат на производството, химическите лаборатории и производителите на автомобилно оборудване. Това партньорство помага да се ускори прилагането на новите материали в производството на автомобили.


Коментари

Добави коментар

Реклама