Новини » Любопитно

Нанотехнологиите на Honda - революция в електрониката



20.10.2009г 

Нанотехнологиите на Honda - революция в електрониката Микроскопични въглеродни нанотръби, сто хиляди пъти по-тънки от човешки косъм, могат да пренасят електроенергия по-бързо и на по-големи разстояния с минимални загуби. Това е резултатът от ново изследване, което е проведено от Института за изследвания Honda в САЩ, заедно със специалисти от Университета Пардю и Университета в Луисвил.

Резултатите разкриват нови възможности за миниатюризация и енергийната ефективност, включително и много по-мощни и компактни компютри, електроди на суперкондензатори, електрически кабели, батерии, слънчеви клетки, горивни клетки, изкуствени мускули, композитни материали за автомобили и самолети, за съхранение на енергия и материали за електрониката хибридни превозни средства.

Микроскопичните въглеродни нанотръбички се създават върху повърхността на метални наночастици, като приемат цилиндрична форма. Когато тези малки въглеродни нанотръбички придобият проводимост, те стават много по-здрави от стоманата, по-проводими от медта, ефективни при провеждането на топлина като диамант и са леки като памук. "Нашата цел е не само създаването на нови и по-добри технологии и продукти, но и да изпълним поетия от Honda ангажимент за околната среда” - казва д-р Хидеки Цуру, директор по проектите от института на Honda.

При предишни изследвания и опити за контрол на структурата на въглеродни нанотръбички с метална проводимост бе постигнат
от 20 до 50% успех. Сега от Honda, които работят по синтеза на въглеродни нанотръби почти десет години, са постигнали 91% .
Доктор Аветик Харитюнян от научно-изследователския институт на Honda в САЩ казва: “Направените експерименти показаха, че можем с въглеродните нанотръби да достигем до метално състояние. Голяма роля играят размерите и формата на металните нанокатализатори, на които се произвеждат нанотръбите, както и формата на тяхната кристална структура. Ние успяхме да управляване ефективно този процес.”

Екипът от университета Пардю, под ръководството на Ерик Стач се занимава с разработката на новата технология за формирането на въглеродни тръби, като използва специализирано оборудване, включително трансмисионен електронен микроскоп. От разработената технология, изследователите от Луисвил са произвели голямо количество нанотръби и са направили прецизни измервания на тяхната електропорводимост. С кординацията, а и с финансирането на тези процеси се занимава
изцяло Honda
.


Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама