Новини » Автоновини

Промени в Световния рали шампионат догодина



26.10.2009г 

Промени в Световния рали шампионат догодина FIA публикува официално промените за Световния рали шампионат догодина. Част от проекторешенията бяха отложени за сезон 2011.

Световният съвет гласува корекциите в правилника вчера в Париж, най-съществените от които са:

Дистанция на скоростните отсечки
- Догодина няма да има ограничения по отношение дължината на даден етап. Въвежда се обаче максимум от 80 километра между два сервиза.
Дължината
на дадено състезание ще варира между 300 и 500 километра.
Сервизен парк
- Всяко състезание трябва да има минимум една основна сервизна зона. Организаторите могат да искат разрешение от FIA за промяната на локацията й по време на надпреварата. В допълнение сервизният парк ще трябва да бъде организиран така, че да осигурява достъп и откъм задната част на сервизите, като целта е зрителите да имат по-директен контакт с отборите.
Световен шампионат за производители - Всички автомобили, които се състезават, включително настоящите WRC машини, ще имат право да участват в Световния рали шампионат на FIA за производители. Регистрираните производители трябва да участват с минимум два автомобила във всички състезания и да използват хомологирани за 2009 г. автомобили.
WRC отбори (втори отбори)
- Вторите отбори трябва да участват минимум в осем номинирани кръга с един или два автомобила, хомологирани преди 2009 г., като поне един кръг трябва да е извън Европейската икономическа общност и Турция.
Нощни етапи
- Нощните етапи ще бъдат отново разрешени, като единственото изискване е да не формират един пълен състезателен ден.
Шекдаун
- Шекдаунът може да се състои и на част от състезателен етап. Тази година в Испания организаторите на надпреварата използваха тази формула.
Максимални закъснения - Максималното закъснение между две часови контроли е удължено от 15 на 30 минути. Максималното закъснение в рамките на деня обаче остава 30 минути.


Световният съвет по моторни спортове реши
да отложи
някои други проектопромени в правилника:

Отборен шампионат
- Опцията шампионатът на производителите да стане отборен шампионат се отлага за сезон 2011, когато влизат в сила промените в техническия правилник за новите WRC автомобили.
Шекдаун
- Предстоят нови дебати около това шекдаунът да се използва за промоционални и медийни събития или да е определящ за стартовия ред по отсечките.
Гуми
- Опцията за въвеждане на две каучукови смеси (а не една, както е в момента за макадамовите и състезанията на сняг) ще бъде обсъждана с единния доставчик Pirelli.
Подиум след всеки състезателен ден
- Дали ще има подиум след всеки състезателен ден зависи от това какво решение ще бъде взето относно бонус точките. Предстои проучване за ранкинг системата на пилотите, която да бъде синхронизирана с настоящия точков списък.

Източник:
Агенция Speed-Press


Коментари

Добави коментар

Реклама