Новини » Кола на месеца

Мini Coupе concept



02.11.2009г 

Мini Coupе concept Шеф-дизайнерът на марката Mini Герт Хилдебранд споделя, че когато вeднъж видял сина си с бейзболна шапка с козирката назад, разбрал как трябва да изглежда покрива на новото купе. Така в облика на автомобила се появил капакът от полиран алуминий с козирката на задния спойлер, наистина приличащ на обърната назад бейзболна шапка.

Използването на алуминий за покрива не е случайно – заради лекия покрив се сваля надолу центъра на тежестта на колата. За същото помага и отсъствието на втория ред седалки.

Изкачването на предното стъкло преминава плавно в покрива, който спира точно над главите на пътниците и постепенно се спуска към задната част на колата, подчертавайки спортния характер на автомобила. Ниската задна част на колата осигурява оптимално преминаване на въздушния поток над колата и в комбинация със спойлера на покрива минимизира завихрянето зад колата.

Въпреки идентичната предна част с Mini Cooper, иновативният и спортен вид на новото купе се дължи на
новия страничен профил, алуминиевия покрив, задния дифузьор с централно вградена двойна изпускателна система и огромните спортни колела
.

Колата е наречена Мini Coupе concept, но независимо от последната дума вече е повече от ясно, че автомобилът ще бъде качен на конвейера. Причините са няколко – нишата на малките спортни купета на пазара в никакъв случай не е пренаселена, а публиката във Франкфурт даде изключително въодушевени отзиви за колата.

Най-новото Мини по вида си е най-динамичното и спортно от всички правени досега. Ниска линия на покрива, двуместно, компактно, с идеално разпределение на масите по оси и с лека конструкция – всичко това са белези на истински спортен автомобил.

Якият изглед на колата е резултат от внимателно подбраните габарити на екстериора, а новите контури на А-колоната са подчертани от високата средна линия, типична за всяко Mini.
Височината
е едва 1,356мм, дължината е 3,714 и широчината 1,683. Така Mini Coupe Concept е малко по-късо от хечбека и по-ниско с 50 мм.

Джантите
са 18-цолови, алуминиеви, с много атрактивно трицветно боядисване. Другите уникални елементи са предната решетка в цвета на каросерията, както и аналогичните детайли по колелата и задния дифузьор.

Отвътре спортните седалки са направени така, че да предлагат отлична странична опора. Иначе водачът може да се радва на спортен волан с мултифункционални бутони. От двете страни на оборотомера има и два часовника Chronoswiss – единият е предназначен да показва часа, но другият всъщност е хронометър и е предназначен за измерване на времена в пистови условия.

Под капака е разположен
1,6-литров мотор от Mini John Cooper Works с максимална мощност 211 к.с. и максимален въртящ момент от 260 Нм
с възможност за покачване до 280 Нм, когато се активира функцията “overboost”. Двигателят е с много ниски емисии на вредности - CO2 само 165 грама на километър.

Естествено, новото Мини не може да се нарече семеен автомобил и не бива да се очаква, че ще осигури много място за багаж. Ако се отвори задната врата, то се вижда не особено голям багажник с вместимост от 250 литра. Вратата е закачена за покрива пред спойлера, отваря се доста широко и осигурява широк и бърз достъп до багажника. Преградата между купето и багажника е с механизъм за отваряне, така че нещата в него могат да се достигнат с лекота и от вътрешността на купето. Това, че не би могъл да побере багажа на жена ми, когато тръгваме за море, естествено, съвсем не е важно, защото новото Мини има съвсем друго предназначение - да предложи удоволствието от активно каране.

Якото предно предаване, мощните дискови спирачки на четирите колела, класическото изпитано окачване McPherson отпред, централно укрепения заден мост с напречни алуминиеви рамене и реактивни щанги, гарантират безопасно и в същото време вълнуващо изживяване зад волана и при максимални скорости. Засега не са ясни динамичните характеристики на автомобила, но е повече от ясно, че
Мини Купе ще е най-бързият вариант на Мини от всички, правени досега
.

Технологиите използвани в новото Мини съвсем не могат да бъдат обрисувани с думата Минимализъм, така характерна за оригиналното творение на Исигонис. Тук виждаме такива неща като регенериране на енергията при спиране, автоматична система Start/Stop, дисплей с подсказване момента за смяна на предавките и доста други, които ще влязат и другите нови членове на Мини-малното семейство, като спиидстър и кросовър. Тези технологии са в сила и за досегашните модели хечбек, Клубман и кабрио, които се експлоатират с успех в над 80 държави в света.

Източник: auto-press.net


Коментари

Добави коментар

Реклама