Новини » Автоновини

GM реши да не продава Opel



04.11.2009г 

GM реши да не продава Opel
General Motors реши да запази европейското си поделение Opel, като по този начин обърна на 180 градуса продължилата почти година сага около бъдещето на немския производител на автомобили. Решението е взето на заседание на борда на директорите на GM, след като отчете първия месечен ръст в продажбите си от 21 месеца насам.
"Въпреки че все още е нездравословна, бизнес обстановката в Европа започна да се подобрява, обяснява решението Фриц Хендерсън, президент и CEO на GM. - Същевременно общото финансово положение на GM и стабилността на компанията значително се подобриха през последните няколко месеца. Това ни дава увереност, че можем сами успешно да преструктурираме нашия европейски бизнес."
Друга причина за взимане на това решение е, че Opel заема много важно място в стратегическите планове за развитие на GM. В General Motors е съставен план за преструктурирането на Opel в печелившо предприятие на много по-ниска стойност, отколкото предлагаха потенциалните купувачи на Opel. GM смята, че може да преструктурира компанията за 3 милиарда евро. Ще бъдат проведени разговори с всички работнически профсъюзи на Opel за осъществяване на това необходимо преструктуриране.
"Разбираме сложността и продължителността на създалата се ситуация и огромния ангажимент на всички страни по нея, но нашата основна цел винаги е била да осигурим най-доброто дългосрочно решение за нашите клиенти, доставчици, партньори, дилъри и служители, продължава Хендерсън. - Всичко това се отрази върху решението, което взехме днес. Това изглежда най-стабилното и най-евтино решение за осигуряване на дългосрочно бъдеще за Opel/Vauxhall."
Хендерсън допълни, че също така се надява да доразвие вече съществуващото си производство в Русия и да работи директно с GAZ, за да модернизира работата на руската компания и заедно да се развиват на руския автомобилен пазар.
Припомняме, че сагата с бъдещето на Opel започна преди година, когато GM поиска финансова помощ от германското правителство. Бе взето решение европейската компания да бъде продадена, а за купувач бе избран консорциумът на Magna International и руската банка Sberbank. Немското правителство отпусна заем на Opel в размер на 1,5 милиарда евро, за да се стабилизира положението на компанията.
След като GM стопира сделката с Magna и реши да запази Opel, немското правителство обяви, че ще поиска заемът от 1,5 милиарда евро да бъде върнат. "Ще върнем обратно парите на данъкоплатците", каза германският министър на икономиката Райнер Брюдерле, наричайки поведението на GM напълно неприемливо.
Повече информация за плановете за преструктуриране на Opel ще бъде разпространена, когато точките на работа бъдат уточнени.




Източник: Агенция Speed-Press


Коментари

Добави коментар

Реклама