Новини » Автоновини

Почетната награда “Златен волан 2009” бе присъдена на Лука Кордеро ди Монтедземоло



06.11.2009г 

Почетната награда “Златен волан 2009” бе присъдена на Лука Кордеро ди Монтедземоло Лука Кордеро ди Монтедземоло бе отличен с почетната награда “Златен волан 2009" в присъствието на Фриде Шпринглер, Матиас Дьопфнер (Изпълнителен Директор на Axel Springer - издателска къща), Джузепе Вита (Председател на Надзорния съвет на Axel Springer) и
над 140 гости от главните офиси на Axel Springer
(издатели на списанието Auto Bild) , водеща немска издателска група в централен Берлин.
33-то издание на наградите "Златен волан" бе организирано от всекидневника Bild и седмичното издание Bild am Sonntag – водещи медии в Германия.
Наградите датират от 1976 г.
, благодарение на основателя на издателската къща Аксел Шпрингер като с тях са отличавани най-ярките личности от автомобилния свят. В почетния списък попадат Хенри Форд II (1983г.), Фери Порше (1984г.), Лий Якока (1987г.) и Фердинанд Пийх (1997г.), както и две личности, чийто личен и професионален живот е пряко свързан с този на Лука Кордеро ди Монтедземоло: Джовани Аниели (1985г.) и Михаел Шумахер (1993г.).

Журито присъди наградата на Лука Кордеро ди Монтедземоло за неговия
изключителен принос към няколко сектора на индустрията, демонстриран чрез високите резултати при неговото ръководство във Ferrari (от 1991) и Fiat (от 2004).


Като започнем с многобройните спортни победи на отбора на Ferrari и Михаел Шумахер (7-кратен световен шампион във Формула 1) и стигнем до търговския и технически успех на моделите на Ferrari на всички континенти. Като допълнение във фабриката на Ferrari , Лука Кордеро Ди Монтедземоло даде живот на новаторския проект Formula Uomo , който поставя хората в центъра на целия производствен процес. Роден в Болоня през 1947г., Лука Кордеро Ди Монтедземоло е дипломиран адвокат от Universita di Roma, Рим, след което специализира международно търговско право в Columbia University, Ню Йорк. От 1973г. до 1977г., той е aсистент на Енцо Ферари и мениджър на отбора на Ferrari, печелейки два световни шампионата с култовия пилот Ники Лауда - през 1975 г. и през 1977г. От 1986г. до 1990г. е Директор на Организационния комитет на FIFA в Италия. Той също е Президент на LUISS (Libera Università Internazionale degli Studi Sociali) и на NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori), първата частна европейска компания за високоспоростен жп транспорт. Г-н ди Монтедземоло е Cavaliere del Lavoro (рицар на труда). Президентът на Франция го удостои с две почетни титли: с Légion d’Honneur – Легиона на Честта (юли 2005г.) и с Commandeur (декември 2008г.). Той бе наречен от Financial Times “един от 50-те най-добри мениджъри в света”. Също така той е член на Борда на Директорите на италианския вестник “La Stampa”, на френската група Pinault/Printemps/Redoute, на италианската група Tod’s и е част от International Advisory Board на Citi Inc.


Коментари

Добави коментар

Реклама