Новини » Автоновини

Произвеждат Zoé Z.E. във Франция от 2012-а



06.11.2009г 

Произвеждат Zoé Z.E. във Франция от 2012-а
Renault избра да произвежда бъдещия си електрически автомобил с нулеви емисии на вредни газове в завода си във Флен в близост до Париж. Производството на серийната версия на дебютиралия под формата на концепция във Франкфурт Zoé Z.E. ще започне през 2012 г.
Освен това алиансът Renault-Nissan е подписал споразумение с френския Комисариат по атомна енергетика CEA и Фондовете по стратегически инвестиции за създаването на джойн-венчър, който ще разработва и произвежда батерии за електрически автомобили под патронажа на Кристиан Естроси, министър на икономиката. Така френско-японският тандем ще се превърне в доставчик на батерии и на други производители в бранша. Те ще излизат от заводите на Алианса, разположени във Франция, Великобритания и Португалия.
От друга страна, марката Biotherm, която е част от L’Oréal, се съюзи с Renault, за да превърнат заедно серийния ZOE Z.E. (Zéro Emission) в 100% SPA автомобил. Лабораторията ще помага в прилагането на хипоалергични и ергономични материи в интериора. Така напълно електрическият модел ще бъде колата на мъжете и жените, които искат да се грижат както за околната среда, така и за самите себе си дори когато са зад волана.
Специална мембрана в покрива на ZOE Z.E. ще предпазва едновременно от студ и горещина. Така е оптимизирана работата на климатика. Освен всичко останало, колата ще натрупва енергия благодарение на фотоволтаичните клетки, разположени под формата на пчелни килийки. Броните в предницата и задницата на автомобила ще са покрити с полиуританов гел. Своеобразната втора кожа ще предпазва уязвимите части при неизбежните леки удари в градска среда. Шофьорът ще разполага и с три възможности за зареждане. Стандартното ще става за между 4 и 8 часа през специален изход за зареждане в каросерията на автомобила. Бързото зареждане ще се извършва за двайсет минути от специални стълбове, които ще трябва тепърва да бъдат изградени. Ексклузивното е наречено Quickdrop и ще става за три минути чрез директна подмяна на батериите.





Източник: Агенция Speed-Press


Коментари

Добави коментар

Реклама