Новини » Любопитно

Пътуване с детето – как да избегнем „клопките” на пътя



10.11.2009г 

Пътуване с детето – как да избегнем „клопките” на пътя
Как да направим раздялата с дома по-лека

По време на всяко пътуване не забравяйте да вземете любимата играчка на детето си. Забравяйки я, забравяте и тишината и спокойствието. Присъствието на нещо, което познава, ще помогне на детето да се чувства по-сигурно и удовлетворено. Вземете със себе си малък спомен от родния дом (одеялце, любимата плюшена играчка на детето). Не забравяйте и всичко онова, с което детето ви прекарва по-голяма част от времето си. Настройте се за пътуването. Ако сте изморени или изнервени, детето може да усети това и да се потисне. Ако сте въодушевени и оптимистично настроени, детето ще ви отговори със същите чувства.
Кое време от деня е най-подходящо за пътуване с дете

Най-„безболезнено” ще е пътуването ви, ако съобразите часа на потеглянето си с индивидуалния режим на детето. Тръгване в седем часа сутринта например е подходящо за малките ранобудници, но ако детето е свикнало да спи до по-късно, това ще го разстрои. Потеглянето късно вечер може да съвпадне със съня на детето или с момент, когато е много изморено, и то да се чувства точно както у дома си. Режимът на малчугана ще се отрази на комфорта на всички. Съобразете се кога ще се наложи да го храните и преобувате. Няма да е подходящо да извършите тези действия „на колела” и ще се наложи да спрете за поемането на малко чист въздух. Следобедният сън на детето ще ви подсигури няколко часа спокойно пътуване. Ако тръгнете рано сутринта, бъдете подготвени и да спрете рано. Малките деца често са превъзбудени и раздразнителни вечер, когато са пътували няколко часа през деня. Тръгването на път вечер има доста предимства. Ако потеглянето съвпадне със заспиването или е непосредствено след хранене, детето може и да проспи цялото пътуване. Обмислете го внимателно, защото рискът в нощното пътуване е по-голям, а през деня винаги може да увлечете детето с малки игри или като му показване непознати за него гледки.
Пътуване с кола

Автомобилът безспорно е най-предпочитаният начин на пътуване с бебе, а причините са ясни – позволява спиране по всяко време и свободен избор на часа на тръгване. Повечето деца се успокояват, когато пътуват с кола, и може да поспят час, дори два, ако не са гладни или не им е неудобно.Винаги слагайте детето или бебето да седне в столче за кола. Колкото и кратко да е пътуването, никога не го дръжте в скута си или гушнато във вас. По правило столчето за кола не трябва да се поставя на предната седалка, ако има въздушна възглавница. Децата са най-щастливи, когато ви виждат – ако не шофирате вие, може да се настаните на задната седалка при детето и да му правите компания. Ако пътуването трае повече от няколко часа, спирайте за кратки почивки. На детето вероятно ще му омръзне да стои прекалено дълго на едно място в колата и със сигурност ще даде ясен сигнал за това. Спирайте на всеки няколко часа, ако имате възможност, на място с детска площадка. Така не само детето ще може да изразходва натрупаната енергия, но и вие ще си отпочинете. Дори ако вашият малчуган не ходи все още, излизането от колата ще му се отрази освежаващо.
Забавления в колата

Продължителното пътуване действа потискащо на детето. За да избегнете мрънкането му, предварително измислете занимания, с които да убиете времето.Ангажирайте вниманието на дребосъка, като му показвате различните и нови гледки, подкрепени с обяснение или измислена от вас забавна история.Подгответе от къщи малки бележчици, на които сте написали малки изненади (например: “получаваш два бонбона”, “прочитане на приказка”, “да изпеем песничката “Хей, ръчички!”...). На всеки половин час давайте на детето да тегли по едно листче и заедно изпълнявайте написаното.Закрепете нечупливо огледало на гърба на някоя от предните седалки. Детето може да гледа и да се забавлява, правейки физиономии в него.Ако пътната ви чанта заедно с любимите играчки съдържа и няколко нови, това ще ви помогне да задържите вниманието за по-дълго време. Купете няколко дребни играчки, които може да криете и да давате на детето по време на целия ден като изненади. Когато по пътя обратно то ги види отново, ще се зарадва.
Боричкане в колата

Децата ви се карат, дразнят се едно друго, оплакват се, щипят се, пищят, бият се за играчки... Възможно ли е да сведете подобен тип „забавления” до минимум? Приспособете сами някакъв вид разделение на територията на малките палавници, ако задната седалка на колата ви не разполага с такова.При по-продължително пътуване сменяйте местата на дребосъците от време на време, като най-безобидната конфигурация е един възрастен на задната седалка, гарантиращ известно спокойствие.Дайте на децата си не повече от 5 минути да прекратят спора си, преди да отбиете и спрете колата. Не продължавайте пътя си, докато малчуганите не се успокоят напълно.Предвидете награда за всяко от децата, която го очаква на края на пътуването и при добро поведение – така дребосъкът ще има какво да очаква и за какво да се вълнува, вместо да изразходва енергия в спорове.
Храна и напитки в колата

За да се подсигурите за твърде вероятното „разкрасяване” с храна на колата и тоалета на дребосъка, винаги имайте под- ръка втори чифт дрешки при по-продължително пътуване. Добра идея е и покриването на задната седалка с парче плат или одеялце. Не забравяйте термоса с вода. Друг вариант са готови сокчета и плодови млека в удобни пластмасови бутилки. За поотрасналите дребосъци най-удобно приспособление за пиене в движение се оказва сламката. Това съвсем не означава, че няма шанс да разлеят напитката си – за целта е добре да сте подготвени с достатъчно количество салфетки.
Безопасността на детето

Независимо дали пътувате с бебе или с дете, винаги обръщайте изключително внимание на безопасността. Уверете се, че сте монтирали правилно столчето за кола (около 70 на сто от родителите имат проблеми с това). Поставете сенници на страничните стъкла на автомобила си, за да предпазите детето от слънчевите лъчи. Облечете детето с ярки дрехи, ако ще ви се налага да се придвижвате в тълпата на гарата. В някое от джобчетата му поставете карта, на която предварително сте написали името и адреса на детето (в случай че го изгубите).
Ако на детето му прилошее по време на път

Опитайте се да отклоните вниманието му, като го накарате да гледа предмети през страничния прозорец (коли, дървета, облаци...), вдигнете главата му нагоре и го карайте да си поема дълбоко въздух. Гледайки надолу, състоянието му може само да се влоши. Затова не го оставяйте да се заглежда продължително време в книжки и списания.Спирайте за глътка чист въздух на всеки час.Предварително пригответе резенчета лимон и портокал (действат освежаващо на по-големите деца, които нямат алергия към тези плодове).Пригответе достатъчно количество найлонови торбички, мокри кърпички.Консултирайте се с детски педиатър, за да ви предпише таблетки против повръщане. Пускайте му да слуша детски песнички.
Аптечка за път:

• препарат против ухапвания от насекоми; • лекарство за сваляне на температура (свещички и/или сироп); • термометър; • здравната книжка на детето; • физиологичен разтвор; • флуорни таблетки; • ножица, пинсета, цитопласт, дезинфекциращ препарат, марля; • спрей за изгаряне (пантенол); • електролитен разтвор (в случай на разстройство).

Сп. „Моето бебе и аз”



Коментари

Добави коментар

Реклама