Новини » Застраховане

Проблеми при Гражданска отговорност



11.11.2009г 

Проблеми при Гражданска отговорност Няма как при слаба икономика да имаме силно застраховане, казва Румен Георгиев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД Армеец.

Какви са основните проблеми при Гражданската отговорност?

- Първо, проблемите не са изчистени откъм специализирания гаранционен фонд. След това откъм КАТ с единната информационна система, до която все още нямаме достъп и е голяма тайна да разбереш един водач колко ПТП има годишно. При все това отговорността е към трети лица, т.е. застраховката има обществен статус. Част от решенията на проблемите са залегнали в закона, но готови и внедрени технологии няма.
Отделно вторият въпрос е за тази война, която е по пътищата.
Всички признават, че нашите пътища са най-лоши в ЕС.
Водачите не се санкционират от КАТ в този обем, който трябва да бъде. И третият въпрос, въпреки че обикновено се изтъкват първите два, за мен е най-съществен. Това е абсолютно неадекватното поведение на застрахователите на пазара по отношение на риска и ценовата конкуренция по застраховката ГО. Ако някой тук е виновен, това сме ние, застрахователите.

Значи има дъмпинг в цените.

- Какъв дъмпинг? Тази цена е губеща, откакто съществува застраховката ГО. Тук няма дъмпинг, има пазарна яма. И ние я поддържаме. Оплакваме се от гаранционния фонд, от КАТ, а технологиите на взаимодействие помежду ни, с надзора и с акционерите остават на старото допазарно и доевропейско равнище.

Защо се поддържа толкова ниска премия?

- Когато излезе тази задължителна застраховка, тя беше доста кампанийна и в рамките на 2-3 месеца. В застрахователните компании наведнъж навлезе огромен обем премии по полицата. И ако вие сте изпълнителен директор на такава компания и вземете 3-5% комисиона на 20 млн. лв., което е факт, това не е никак малка сума. И това се правеше за два месеца. След това се убеждаваха акционерите, че парите за обезщетение са свършили, но е нужно това да се прави и следващата година. Така беше в началото. Като тръгнеш с една губеща полица, която ти носи на 100 единици 150 загуба, ти си в невъзможност следващата година пак и пак да не повтаряш. Трябваше отдавна да се повишат цените.
За съжаление има още нещо много съществено. На българския застрахователен пазар, мисля, че само ние от големите компании сме с български капитали. Всички останали, и то в по-голямата си част все известни, са с капитали от големи чуждестранни застрахователи - Виена Иншурънс Груп, Уника, Дженерали и т.н. За мен е учудващо, че големи дружества, които стъпиха на нашия пазар, продължават да поддържат тази тенденция. Те поддържат продажбата на продук-ти, за които много добре знаят колко струват там, и ги продават в България на губещи и за тях цени. В момента губещите цени се предопределят от европейски застрахователи. Това е факт, всички компании са чуждестранни. А целите и стратегията се определят от акционерите. Защо не си ги продават в Германия или в Италия на тези цени?

Може ли рязко повишаване на цената на ГО да намали събираемостта?

- Надзорът е направил ПАМ (принудителна административна мярка) единствено на Дженерали. Преди тях с по-ниски цени са Булстрад, Български имоти и Лев Инс. Те са с най-ниските цени, а ние с най-високата. Ако те си повишат цената на полицата, може и да имат спад в събираемостта. Решаването на въпроса за събираемостта на премиите има няколко направления. Едното е промяната в пазарната политика на тези четири компании, другото е надзорът на държавата по отношение на тази базова застраховка и водещи компании, ако иска пазарът да е нормален. Третото важно е събираемостта по застраховката като цяло в държавата, което е функция и на КАТ, а не само на застрахователите.

След Нова година влизат в сила нови, по-високи лимити при произшествия. Това основателна причина ли е за повишаване цената на ГО?

- Съвсем скоро, когато има ПТП, вече ще се плаща по по-високите лимити. Ако на 1 януари 2010 г. се случи нещо, изплащането може да е по полица от 2 януари 2009 г. Т.е. ние и в момента трябва да продаваме на по-високи цени. Дори от началото на тази година е трябвало да повишим цените.

Как ще се променят нещата, ако общата информационна система влезе скоро и заработи?

- Говори се от две години. Нормативно беше определено и трябваше да е заработила още тази година. Сега пак се отложи за близкото бъдеще. Трябваше отдавна да е заработила.


Как се отразява на компанията спадът в продажбата на нови автомобили?

- Това се отразява негативно на целия застрахователен пазар. При Армеец явно рефлектира по-слабо, защото имаме ръст на премийните приходи.

Източник: pari.bg


Коментари

Добави коментар

Реклама