Новини » Застраховане

Само електронни полици „Гражданска отговорност”,



11.11.2009г 

Само електронни полици „Гражданска отговорност”, Предвижда се издаването само на електронни полици „Гражданска отговорност”, съобщи Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД „Армеец” на конференция по проблемите на автомобилното застраховане в България. Така
задължителната застраховка ще се сключва само в офис, където има компютри с необходимия софтуер, а за целта ще е нужен електронен подпис.
В момента полицата освен в офисите на застрахователните компании, може да се сключи дори на улицата, в магазините или в местния сервиз.

Целта за въвеждането на електронната полица е
да се засили контролът върху издаването на задължителните застраховки
, защото информацията автоматично и в реално време ще отива в гаранционния фонд, който изплаща обезщетение на пострадалия, ако виновният шофьор няма сключена застраховка, обясниха експерти. Така ще е сигурно и кои коли са застраховани и кои не, защото сега често имало разминаване в данните. Освен това се очаква с новата система да се предотвратят и евентуални опити за измама или фалшифициране на документите за сключена такава полица.

За да може полиците по „Гражданска отговорност” да станат изцяло електронни, са необходими промени в Кодекса за застраховането, каза Крумова.


Основният проблем пред задължителната застраховка е обхватът й, коментираха от бранша.
В момента около 20% или над 580 000 автомобила се движат без сключена полица.
Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Емил Атанасов. По думите му високият процент на несключени застраховки „Гражданска отговорност” може да предизвика
санкции от страна на Брюксел, тъй като евроизискванията са тази стойност да е най-много 10%.
В момента се обсъжда предложението за използване на системата за видеонаблюдение на КАТ за проследяване на автомобилите, които са в движение и нямат застраховка.

Източник: www.pariteni.bg


Коментари

Добави коментар

Реклама