Новини » Автоновини

Молебен в памет на загиналите при катастрофи отслужи Старозагорския митрополит Галактион



16.11.2009г 

Молебен в памет на загиналите при катастрофи отслужи Старозагорския митрополит Галактион Заупокойна молитва в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия бе отслужена вчера в Стара Загора. Много млади хора от младежки организации – Младежки общински съвет, Български младежки червен кръст, форума на младите автомобилисти STZCARFANS, униформени служители на полицията и пожарната, ръководителите на граждански организации, традиционно съпричастни към темата за пътната безопасност – СБА, БЧК, КОО и
десетки граждани се събраха в катедралния храм, за да почетат паметта на жертвите на войната по пътищата и да изразят съчувствие към семействата им
.

Панахидата, организирана по повод Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортните произшествия, бе отслужена лично от НВП Старозагорският Митрополит Галактион в съслужение на храмовото духовенство. След отправената молитва са упокоение на душите на загиналите, архиереят призова всички хора когато поемат на път, да тръгват с внимание, огтговорност и смирение.

Сред присъствалите на службата възникна идея в Старозагорско да бъде построен параклис за всички загинали по пътищата, който да бъде знак за почит към паметтта на тези, чийто живот е бил преждевременно отнет, но и напомняне за това, че разумното поведение на пътя би могло да промени съдбата на много хора.

Световният ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия е обявен с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година. Всяка година в третата неделя на м. ноември този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. Световният ден на възпоменание стимулира църквата, училищата, общините, отговорните държавни институции да обърнат по-сериозно внимание на жертвите от пътно-транспортните инциденти.


Коментари

Добави коментар

Реклама