Новини » На път

Разтоварваме трафика по магистрала "Тракия" в участъка София - Пловдив



23.11.2009г 

Разтоварваме трафика по магистрала "Тракия" в участъка София - Пловдив Качваме на влак турските тирове, преминаващи транзит по направлението Драгоман - София - Пловдив - Свиленград. Това заяви за АСН Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Така изпълняваме заповедта на транспортния министър Александър Цветков да разтоварим трафика по магистрала "Тракия" в участъка София - Пловдив, допълни той. Качването на тировете на вагони ще намали разрушаването на нашите пътища и замърсяването на въздуха, обясни още Ламбрев.

При проведени неотдавна преговори ръководството на турските железници декларира желание да развива ро-ла превозите (превозите на автомобили на влакове), каза Ламбрев.

Ние имаме терминал за товарене и разтоварване на тирове на влакове в Свиленград и трябва да изградим такъв в Драгоман. До средата на декември ще сме готови с проекта за него, за три месеца ще проведем процедура за изпълнител и след още три той ще е готов. Така през юли, когато трафикът е най-голям, ще качваме тирове на композиции и ще разтоварим "Тракия", обясни Ламбрев.

БДЖ има две платформи за качване на тировете на влакове и има готовност да наеме нископрофилни вагони за превоз на камиони, заяви Ламбрев. За да стане изгоден превозът на тирове с влак, сме в преговори за намаляване на инфраструктурните такси за товарни влакове, обясни той.

Така ще изпълним и изискването на Европейската комисия, тъй като товарните и пътническите влакове рушат еднакво жп инфраструктурата. Сега таксите за товарни са по-високи от тези за пътническите, което нарушава принципа на конкуренцията и е икономически и екологически нелогично. Целта е да се намали таксата за товарни влакове и да се вдигне за пътническите, за да не губи НКЖИ.
Източник: business.actualno.com


Коментари

Добави коментар

Реклама