Новини » Автоновини

Новият хибриден прототип с водородна Горивна Клетка на PSA Peugeot Citroën разширява границите на



04.12.2009г 

Новият хибриден прототип с водородна Горивна Клетка на   PSA Peugeot Citroën разширява границите на В рамките на изложението « Всичко за Енергията на водорода », което ще се проведе в Лион от 7 до 11 декември,
PSA Peugeot Citroën представя прототип с презареждащ се хибриден двигател с водородна Горивна Клетка (PAC)
.
Този 100% електрически автомобил, създаден на базата на 307 СС, използва всички съвременни технологии в областта на горивната клетка, акумулаторните батерии и складирането на водорода.
Благодарение на архитектурата «Range Extender »-водород, който служи за увеличаване на автономията осигурена от батериите, прототипът достига автономия от 500 км, близка до тази на автомобил с ДВГ.

Проектът FiSyPAC, започнал през 2006, се състои в създаване на ефективни компоненти с висок КПД. Благодарение на сътрудничеството с френски научно-изследователски лаборатории като CEA, за горивната клетка, и промишлени партньори като JCS, за литиево-йонните батерии, беше постигнат значителен напредък.
Използвайки по-малко от 1 кг водород на 100 км, прототипът Peugeot 307 CC FiSyPAC се нарежда сред най-добрите световни образци. Освен това, Групата успя да увеличи четворно продължителността на живот на Горивната Клетка и нейния КПД с близо 20% спрямо 2006 година.
Въпреки постигнатите успехи, проектът е свързан все още с много трудности и по-специално стойността на системата Горивна Клетка, литиево-йонните батерии, продължителността на живот на Горивната Клетка и изграждане на инфраструктура за масова дистрибуция на водород.
В този контекст, за масово производство и продажба може да се говори едва през периода 2020-2025.

Изследователската дейност в областта на хибридите с Горивна Клетка позволява на Групата да развива водородните технологии и да трупа опит в алтернативните задвижващи системи, презареждащите се и електрическите хибридни двигатели.
Тези компетенции се използват в различни проекти, по които PSA Peugeot Citroën работи в момента : електрическите автомобили Peugeot Ion и Citroën C-Zéro, които ще се появят на пазара през 2010, дизеловите хибриди Peugeot 3008 и Citroën DS5, предвидени за 2011, и презареждащия се хибрид, който ще бъде лансиран през 2012.

Технологичен демонстратор Peugeot 307 CC FiSyPAC :


• Основни характеристики :
- Roadster 2 места
- Хибриден автомобил (батерия или/и водород под налягане от 700 бара)
- Автономия от 500 км в хибриден режим (75 км само с батерия)
- Макс. скорост 155 км/ч
- Ускорение от 0 до 80 км/ч за 11,2 с


• Технически характеристики:
- Горивна Клетка, технология на PSA/CEA – GENEPAC, с мощност 23 kW
- Складиране на H2 : 4,2 кг подналягане от 700 бара
- Батерия Li-ion 13 kWh – презареждаща се в контакт 220V за 5 часа
- Синхронен ел. двигател с постоянни магнити 70 kW - 180 Nm
- Разход : 165 Wh/km в ел. режим
995г водород /100 км в хибриден режим

- Вграждане на ежектор за рециркулация на водорода, който позволява :
• минимизиране на разхода на водород,
• увеличаване на КПД и продължителността на живот на горивната клетка



Коментари

Добави коментар

Реклама