Новини » На път

В цяла Европа ще проверяват за пияни и дрогирани шофьори до 13 декември 2009 г.



09.12.2009г 

В цяла Европа ще проверяват за пияни и дрогирани шофьори до 13 декември 2009 г.

Значителна част от тежките инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви и тежко ранени са причинени от шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или упойващи вещества. Затова Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/ организира контролна акция.
Като член на TISPOL и във връзка с приетия от европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2009 г., “Пътна полиция” в цялата страна организира засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с управление на моторни превозни средства в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. Кампанията стартира в понеделник /7-и декември/ и ще продължи седем дни.
Autoplanet1 припомня:
При подобна седемдневна кампания, проведена през 2008 г., повече от един милион шофьори са тествани в 24 европейски страни. Регистрирани са 14 185 нарушения, свързани с шофиране в нетрезво състояние и 939 - с управление на МПС под въздействието на упойващи средства.
Не забравяйте:
че съгласно чл. 174 от Закона за движение по пътищата, водач заловен зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., като съгласно Наредба 167 - на водача се отнемат и 10 контролни точки. Ако водачът е придобил правоспособност преди по-малко от две години или управлява превозно средство за обществен превоз на хора и опасни товари, наказанието е - лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 2 до 12 месеца и глоба от 300 до 600 лв. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от правоуправление за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв., като на водачът се отнемат и 13 контролни точки.

Водач на МПС, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от правоуправление за срок от 12 до 18 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., като в този случай на водача се отнемат и 12 контролни точки.
Съгласно българското законодателство управлението на МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 промила е престъпление. Когато водачът е заловен да управлява МПС управление на МПС, след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 промила, срещу него се образува досъдебно производство за престъпление по чл. 343б от НК, който предвижда наказание лишаване от свобода до една година. Ако водачът бъде заловен повторно зад волана с концентрация в кръвта над о.5 промила, след като е бил осъден за управление управление на МПС, след употреба на алкохол – наказанието е лишаване от свобода до две години и глоба от сто до триста лева. Наказанието за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози също е лишаване от свобода до две години.
Закона за движение по пътищата предвижда санкция от 100 до 300 лв. за собственик, длъжностно лице или водач, които са допуснали или предоставили управлението на МПС/ на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление, употребило е алкохол или друго упойващо вещество.
За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения, при установяване на водач, който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или е под въздействието на друго упойващо вещество се прилага принудителна административна мярка - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство - до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 6 месеца. Същата принудителна мярка се прилага на водач, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване.




Коментари

Добави коментар

Реклама