Новини » На път

За пътуването по празниците



25.12.2009г 

За пътуването по празниците

Как да избегнем пътните инциденти, за да не помрачим празниците?

Като за начало изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата.

По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

Предварително прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло.

Не рискувайте да тръгвате, ако автомобилът ви е с летни или износени гуми.

Носете в багажника вериги за сняг.

Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време.

При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване - те няма да ви осигурят съществено придвижване напред.

В задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила.

Ако на платното пред вас се движи пешеходец в нетрезво състояние, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел.166 за вземане на допълнителни мерки.

Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол, както и деца.

Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно ядене.

Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.

Източник: БГНЕС
 




Коментари

Добави коментар

Реклама