Новини » Автоновини

Новото MINI - коренна разлика



15.01.2010г 

Новото MINI - коренна разлика

Откакто бе възродено през 2001, MINI се размножава с темповете на средностатистическо индийско семейство. След пестеливия базов One (в три версии) се появи класическият за марката Cooper, след това негов по-мощен вариант (Cooper S), комби (Clubman), кабриолет и дори електромобил (MINI E). В тази пъстра фамилна фотография на MINI John Cooper Works се пада ролята на лошия чичо, току-що пуснат от затвора - малко опасен, но пък неустоим. Ако не броим някои дребни отлики - като всмукателния отвор за турбокомпресора, централно разположения двоен ауспух и дискретната табелка John Cooper Works на задния капак - този автомобил слабо се отличава от всяко друго MINI, слязло от конвейера в Коули, недалеч от Оксфорд.


Нововъведения
Докато предишните проекти на ателието John Cooper Works за MINI бяха просто тунинг пакети, тук вече става дума за изцяло преобразен автомобил под вещото ръководство на компанията майка BMW. Преработени глави на цилиндрите, нов турбокомпресор, нови всмукателни и изпускателни системи, коренно променени спирачки с апарати Brembo - резултатът от това са 211 конски сили максимална мощност и пътно поведение, сигурно като ежедневното преваляване над Оксфорд. MINI John Cooper Works е поредният триумф на добрата стара английска философия, че форма, която върши работа, не трябва да се променя. Което обяснява онези абсурдни лондонски таксита. И Мик Джагър.

Специфики
MINI John Cooper Works e машина, която с лекота може да се паркира между две кофи за боклук, но която ускорява до 100 км/ч за някакви си шест секунди и половина - по-малко, отколкото ви отне да прочетете това изречение. Разбира се, като всяко голямо удоволствие и това си има цена. Независимо от високотехнологичния, електронно контролиран диференциал двигателят стоварва върху предното предаване повече мощност и въртящ момент, отколкото колата може да поеме комфортно - освен на най-гладките пътища.
Факт е, че когато настъпите рязко газта, воланът става размирен и трябва да се държи здраво. Спорно е само дали това трябва да се таксува като недостатък или като източник на допълнително удоволствие. Впрочем то в никакъв случай не трябва да се смесва с въпроса за стабилността - и това MINI, подобно на множеството си братовчеди и на прадядо си от чертежите на Алек Исигонис, е като залепено за асфалта. Обяснението е просто - широка следа, дълго междуосие, нисък център на тежестта и естествено основният принцип на Исигонис: “по едно колело във всеки ъгъл”. Ефектът от всичко това проличава в пълна степен по планински път с много завои. Дори и когато се увличаме леко с газта, поведението на колата си остава безукорно.

Минус
Единственият донякъде негативен аспект от този стремеж към максимална стабилност са прекалено тежките врати. Отварянето им кара човек да се чувства почти като касоразбивач, който току-що се е справил със стоте ключалки на Форт Нокс и открехва голямата стоманена врата с едно много приятно чувство на очакване в душата. Багажникът е клаустрофобично малък и ще побере куфара ви само при условие, че и той е мини. Този автомобил няма нищо общо с практичността. Виж с чистата радост от карането има общо. И още как.

Необузданият John Cooper Works  Състезател
С появата на MINI John Cooper Works беше основана и специалната надпревара MINI Challenge. Срещу около 80 хил. EUR можете да си купите специално настроена за състезания версия на JCW с усилено окачване, ролбари и спортни седалки.

Джанти

Специалните 17-инчови алуминиеви джанти гарантират отлично сцепление към пътя и предават на MINI-то невероятен вид. Освен тях можете да си поръчате специалния аеродинамичен пакет, с който колата придобива специфична спортна визия.

Оборудване
Купувачите на MINI инвестират средно по около 5 хил. EUR в допълнително оборудване. Можете да поръчате сериозно количество глезотии. Едва ли сте предполагали, но климатикът е екстра. И той е най-малкото, с което автомобилът може да се похвали.


MINI John Cooper Works

Максимална скорост: 238 км./ч
Среден разход на 100 км (комбиниран): 6.9 л.
Максимален въртящ момент: 260 Нм (1850-5600 об/мин)
Работен обем: 1.6 л
Двигател: 4-цилиндров бензинов, 16V
Тегло: 1205 кг
Максимална мощност: 211 к.с. (155 КВт)
Ускорение 0-100 км/ч: 6.5 сек
Трансмисия: шестстепенна ръчна
Емисии CO2 на км: 165 г
Цена на тестовия автомобил: 60.4 хил. лв.


Източник: Pari.BG




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама