Новини » На път

Гърците пак затварят ГКПП Промахон-Кулата. Ще е блокиран и ЖП транспортът



25.01.2010г 

Гърците пак затварят ГКПП Промахон-Кулата. Ще е блокиран и ЖП транспортът

Представители на стачкуващите фермери в Гърция няма да отстъпят от позициите си засега, след като аграрният министър Катерина Бадзели обяви на среща с тях, че правителството не може да осигури нужните средства, за да удовлетвори финансовите им искания, съобщават гръцките медии, съобщава БТА.
Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.
За момента е невъзможно незабавно да бъдат намерени пари, казала Бадзели, но пояснила, че има възможност да бъдат икономисани средства и да бъдат подпомогнати фермерите в близко време, като приканила фермерите да участват в започващия днес диалог за аграрната реформа.
В отговор фермерите обявили, че засилват протестите и че затварят отново ГКПП Промахон-Кулата, след като пунктът през нощта е бил отворен.
През пункта Промахон няма да бъдат пропускани нито леки автомобили, нито тежки камиони. Затворена днес ще бъде и ж.п. линията, свързваща Гърция с България.
Затворен остава също достъпът до пристанище Игуменица на Йонийско море, където са възникнали сериозни проблеми, тъй като десетки тирове са се струпали на пристанището.
Блокирани ще са и митниците на пункта Ексохи на границата с България и на пункта Дойран на границата с Македония.
Днес земеделските производители планират протестен митинг и ще блокират двореца Запион в центъра на Атина, където започва диалогът за аграрната реформа.
Блокада на земеделците е централна тема на гръцките вестници.
"Гърция се е превърнала в безкрайна блокада, хаосът тласка все повече страната към фалит, за това свидетелства продължаващата бомбардировка и негативни оценки от страна на чуждестранния печат, както и анализите на световни банкови и финансови институции", отбелязва в. "Авриани".
За конфликт и срив в отношенията между протестиращите фермери и правителството, информира в. "Врадини", като допълва, че блокадите са се превърнали в арена на политическо противопоборство между партиите.
4000 трактори на блокадите, жестоката конфронтация между правителство и фермери се превърна във война на нерви, протестиращите земеделски производители остават по блокадите, ако не бъдат удовлетворени исканията им", пише още в. "Та неа".

Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама