Новини » На път

Пълна предупредителна блокада на всички ГКПП между България и Гърция



04.02.2010г 

Пълна предупредителна блокада на всички ГКПП между България и Гърция

На 6 февруари 2010г. ще осъществим пълна предупредителна блокада на всички ГКПП между България и Гърция, при условие, че до 5 февруари не бъде спрян протеста на гръцките фермери. Това се посочва в разпространено до медиите уведомление от Националната асоциация на българския бизнес. То е адресирано до премиерите на България и на Гърция, и до председателя на ЕК. Подписано е от председателя на асоциацията Светлозар Николов.
По време на протеста ще бъдат проведени преговори с гръцките протестиращи за вдигане на блокадата едновременно и от двете страни.
Национална асоциация на българския бизнес не може да допуска българския народ да остава заложник на тесни икономически гръцки интереси, се посочва в уведомлението.
При условие, че не бъде взето положително решение, представители на българският бизнес, заедно със задържани на границата автомобили, ще навлязат официално на гръцка територия.
Съгласно европейските директиви и предвид това, че Гърция не е затворила официално границата с България, автомобилите не могат да бъдат задържани от гръцките митнически органи, пише в документа.
Сред исканията на Националната асоциация на българския бизнес е правителството да бъде посредник и гарант между българския бизнес и гражданите в качеството си на клиенти на гръцките банки и самите банки за подписване на "обществен договор", с който гръцките банки да приемат "антикризисна програма" за предоговаряне към всички свои български клиенти.
След проведената среща с премиера Бойко Борисов на 2 февруари, от Националната асоциация на българския бизнес декларират подкрепа относно желанието му за дипломатично решаване на проблемите до 5 февруари 2010 година. След тази дата ние ви уведомяваме относно обединените действия за самозащита, които ще предприеме българския и гръцкия бизнес срещу абсолютно недопустимото блокиране на границата между две приятелски страни в качеството си на членове на Европейския
съюз, се казва в уведомлението.

Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама