Новини » Любопитно

Бактерията, от която ни боли корем, произвежда бензин11.02.2010г 

Бактерията, от която ни боли корем, произвежда бензин

Група учени обявиха успешното създаване на микроби, които са способни да преобразуват директно растителни материали в дизел или бензин, които могат да се използват като гориво без допълнително рафиниране или каквато и да било преработка.

Тези супер-микроби са от вида E. coli (точно така, същите микроорганизми, които причиняват стомашни проблеми) и са били модифицирани така, че да произвеждат въглеводороди, каквито се съдържат в традиционните горива, алкохоли и вакси, използвайки като субстрат хемицелулоза – един от основните градивни елементи на растенията.

Получените продукти не само могат да се използват като гориво, но екипът учени си поставя още по-амбициозна задача – да научи микроорганизмите да произвеждат директно субстанции, които са екологично-чисти и имат огромно индустриално значение – например повърхностно-активни вещества, разтворители и смазочни масла.
В екипа участват учени от U.S. Department of Energy’s Joint BioEnergy Institute (JBEI), компанията LS9, която работи по биогорива от следващо поколение и учени от UC Berkeley.

Те публикуваха резултатите от своите изследвания на 28 януари в престижното научно списание Nature — едно допълнително доказателство за голямото научно значение на разработката.
LS9 работи по този метод от няколко години, като девизът на компанията е: „Най-добрият заместител на петрола е петрол”.

Получените чрез този метод биогорива превъзхождат биогоривата от по-старо поколение с една своя изключителна характеристика: те са директен заместител на дизела и бензина, т.е. тяхното използване е напълно съвместимо с масовите транспортни средства и не се налагат никакви технически модификации по двигателите.

Въпреки че LS9 са постигнали самостоятелно значителни пробиви по отношение на разработването на тази нова технология, едва след включването и на останалите участници се е достигнало до разрешаване на всички проблеми. Това включва „финото настройване” на микробите за производство на дълговерижни въглеводороди, както и „промяната на техния вкус” по отношение на субстрата, чрез увеличаване на тяхната ефективност да преработват хемицелулоза.

По материали от:

gas2.org ,

greentech-bg.net
Коментари

Добави коментар

Реклама