Новини » На път

Спряно е пропускането пред ГКПП - Капитан Андреево, автомобилният поток се насочва към ГКПП-Лесово



16.02.2010г 

Спряно е пропускането пред ГКПП - Капитан Андреево, автомобилният поток се насочва към ГКПП-Лесово

Продължава повишаването на обемите в по-големите язовири, но намалява количеството на вливащата се вода – показват обобщените данни от Ситуационния център за състоянието на водите в по-големите язовири; звената на ГДПБС и ГДГЗ са ангажирани с отводнителни и помощни дейности

Язовир „Ивайловград” прелива, като обемът на изпусканата вода е 1023 куб. м./сек. - прецедент за последните няколко години. Прогнозата е нивото да продължи да се покачва., за което са уведомени гръцките гранични власти и директора на Полицейска дирекция - Орестиада. На наша територия са наводнени земеделски площи и помпените станции на с. Одринци, с. Мандрица и с. Долно луково (поречието на р. Луда и р. Бяла ) и на с. Славеево /поречието на р. Арда/ . Няма опасност за населението.
Язовир „Студен кладенец” започва да освобождава обем и изпусканите количества вода намаляват.
Обстановката на територията на област Ямбол продължава да е сложна, като нивото на р.Тунджа при гр. Елхово е 425 см. През последните 10 часа се наблюдава застой на нивото. Продължават укрепването на временните диги в ниската част на гр.Елхово и дигата край с.Чарда, община Стралджа. Към момента няма опасност от преливане. Група от ГЗ - Ямбол, продължи и през нощта да отводнява шахти на ул.''Клокотница'' – Ямбол.
В област Бургас нивото на язовирите и реките е високо поради обилните валежи през последните няколко дни. Нивото на яз. Камчия е с тенденция към леко увеличаване, преливат яз. Ново Паничарево, яз. Ахелой, яз. Върган – Детелина /общ.Карнобат/, яз. Траяново и яз. Садиево. Нивото на “Бургаско езеро” се е покачило - залят е пътен участък срещу магазин „Мосю Бриколаж” посока к/с „Меден Рудник”. Участъкът е обозначен с предупредителни знаци. На място има спасителен екип на ГЗ-Бургас, който непрекъснато отводнява пътния участък.
Област Смолян продължава да е затворен пътят за с.Мугла, поради обилен снеговалеж, като продължават дейностите по разчистване на участъка. Ток няма в 12 села на община Мадан - Ляска, Студена, Равнил, Вехтино, Купен, Лещак, Митовска, Равнища, Буково, Тънкото, Върбина, Цирка и в 5 квартални села на гр. Мадан - Крайна, Койнарци, Батанци, Яновска, Аврамовска, кэдето мокрият сняг къса електропроводите. Повредите се отстраняват. Пътищата са заледени, но проходими при зимни условия.
Водата в яз. Златоград е на 22 см. над кота преливник и 20 см. над преливника на хвостохранилището в с.Ерма река, общ.Златоград. Осигурено е денонощно наблюдение на яз.Златоград, който засега е в нормалните нива.
В област Стара Загора - р.Сазлийка е преляла в района на гр.Раднево, като са залети 4 жилищни сгради в ниската част на града. Екипи на РУПБС - Раднево и ГЗ - Стара Загора са извели на безопасно място застрашените граждани. В селата Гита, Ягода и Мусачево има наводнени къщи, които се отводняват със сили и средства на РУПБС-Ст.Загора и РУГЗ - Ст.Загора.
При с.Кошов, област Русе, р.Русенски Лом е намалила нивото си с 15 см. Водата се отдръпва от прилежащите обработваеми площи.
В област Варна е затворен пътят между селата Партизани и Арковна, община Дългопол, поради силно изровен и подкопан от р. Луда Камчия пътен участък. Разрешено е преминаването само на леки автомобили.
В област Хасково от повишаването на нивото на р.Марица и високи подпочвени води са наводнени 15 сгради в кв. „Черноконево” и кв.”Вулкан” в ниската част на гр.Димитровград.
От 4 часа днес на ГКПП „Капитан Андреево” е преустановена пропускателната дейност за всички видове МПС. На пункта се е образувала около 2,5 км опашка от чакащи за излизане от страната автомобили. Всички автомобили се насочват към ГКПП „Лесово”. На пункта се е образувала опашка от чакащи за излизане от страната автомобили около 5 км. Залетият участък на главен път Е-80 от р.Каламишка в района на ж.п. надлеза в землището на с. Капитан Андреево е с ниво около – 80 см. Група от ГЗ - Хасково оказва съдействие на закъсали автомобили в наводнения участък.
В област Кърджали са наводнени мазета на жилищни сгради и приземни етажи, използвани за складови помещения; наводнени сгради има и в Джебел; в читалище в Кърджали - кв. „Гледка”; в приземните етажи на детската градина в с. Горна крепост, на РУ “Полиция”-Момчилград; училището в с. Летовник, община Момчилград и в котелното помещение на ПГ ”В.Левски” в Кърджали. Сили на ГЗ - Кърджали са оказали съдействие по отводняване.
Яз.”Слънчев извор”- област Ямбол е почти пред преливане, което би засегнало с големи водни маси в р.Синаповска, приток на Тунджа – това допълнително ще усложни обстановката.
Река Бяла река в поречието на р. Арда е излязла от коритото си и е заляла земеделски земи в района на с. Славеево, общ. Ивайловград.

През следващите 1-2 дни се очаква да продължи повишаването на речните нива в много райони на страната, по - значително в Рило-Родопската област и югоизточните райони.
 

© снимкa: Sofia Photo Agency




Коментари

Добави коментар

Реклама