Новини » Любопитно

Откриха материал, който работи като акумулатор25.02.2010г 

Откриха материал, който работи като акумулатор

Изследователи от Империал колидж в Лондон, съвместно със свои партньори са разработили нов материал, който може да се използва като част от силовия състав на корпуса на автомобила или при различни негови възли, но в същото време може да изпълнява функциите на акумулаторна батерия.

Става дума за композитен материал, направен от въглеродни влакна и полимерна смола от типа карбон, който по принцип има много ниско собствено тегло и висока якостна характеристика. Това му позволява да понася статичните и динамични натоварвания прилагани към силовата структура на купето на автомобила.

Новото тук е способността за акумулиране на електроенергия в материала, което му дава възможност да работи и като акумулатор. При това в процеса на зареждане или разреждане в този композитен материал не протичат никакви химически реакции, той позволява бързо да се осъществява процеса на зареждане, без да се променят по някакъв начин физическите му качества, важни за здравината на корпуса. Много важно допълнително обяснение на изобретателите е, че в този материал няма загуба на капацитет с развитието на времето за експлоатация на автомобила, което е много характерно за всички типове използвани днес акумулатори.

Както за всяка нова напредничава разработка и тук не се задълбава повече в подробностите около процеса на създаване на материала, както и за физико-химичните му качества и свойства.

По мнението на учените, разработеният от тях нов композитен материал може с успех да се използва за направата на купетатата или отделни детайли на автомобила, което ще помогне да се премахнат сегашните акумулатори в електромобилите или при хибридните автомобили, което ще намали масата на колите, ще увеличи безопасността на употреба и директно ще доведе до по-добри експлоатационни показатели в двете посоки – динамичност и икономичност.

Естествено, не е проблем да се зарежда подобен „корпусен“ акумулатор в автомобила от обикновенна битова елмрежа. Изследователите имат намерение допълнително да изследват възможността за зареждане и от кинетичната енергия на спиране – т.н рекуперация.

Интерес към разработката вече е проявил Volvo и дори се подготвя технология, която ще позволи на първо време нишата за резервната гума в багажното отделение да се прави от новия композитен материал. В резултат, по предварителни сметки, ще се появи възможност да се намали масата на автомобил с 15% за сметка на отказа от монтирането на допълнителните акумулатори. Това ще позволи да се увеличи пробега на хибридния автомобил при работа на електродвигател.

Трудно е да се каже кога ще стартира промишленото използване на новия композитен материал, пък и изобретателите продължават работата по подобряване на качествата му. До този етап за разработката и изследванията на материала са инвестирани над 3,4 млн. евро.

 

Източник:  

auto-press.net
Коментари

Добави коментар

Реклама