Новини » Застраховане

Застрахователи търпят загуби от задължителната автомобилна застраховка



19.03.2010г 

Застрахователи търпят загуби от задължителната автомобилна застраховка

Застрахователите в сегмента „злополука” не са имунизирани от спадове в експозицията, което води и до намаляване на премийния приход. Първичните автомобилни застрахователи в най-търгуваните бизнес класове са привлекли най-много конкуренция през 2009 г. В резултат на това пазарът остава без промяна. Сериозни опасения предизвиква продължаващото покачване на загубите от „гражданска отговорност”, главно щети от наранявания, дължащи се на социалната инфлация и на новите нива на обезщетение, предизвикани от хармонизацията в Европейския съюз (ЕС), по-високи изисквания за резерви и инфлацията на цената на медицинските услуги, чието нарастване далеч надхвърля нарастването на заплатите, пише в свой анализ на пазара на континентална Европа консултантското звено на презастрахователния брокер Guy Carpenter.
Както Италия, така и Португалия пострадаха от значително увеличение на загубите от задължителната автомобилна застраховка. Първичните застрахователи в Италия са увеличили минималните граници на обезщетение от 775 хил. евро до 2,5 млн. евро, подчинявайки се на петата застрахователна директива на ЕС. Четиридесет процента от първичния пазар осигурява само до минималната граница на обезщетение, но регулаторната промяна има значително влияние за повишаване на общата експозиция на портфейла им. В резултат на това презастрахователните ставки за обезщетение под 2,5 млн. евро са нараснали с 15% до 20%. Увеличението на ставките при обезщетение над 2,5 млн. евро е по-слабо изразено – средно с 5%.

Подобно е положението в Португалия, където презастрахователните ставки са се увеличили с 15% до 25%. В останалата част от континента цените останаха относително стабилни, като в Централна и Източна Европа и Франция максималното увеличение е до 5%.
Застрахователи продължават да се конкурират за пазарен дял, застрахователен капацитет не липсва, с изключение на високите класове на бедствия, като глобална отговорност за химически и фармацевтични продукти. Първичните цени на застраховки "Злополука" като цяло остават стабилни и последиците от рецесията доведоха до спад на премийния приход с 20% до 30%. Нежеланите загуби от щети от наранявания, задвижвани от социалната и от медицинската инфлация се отразяват и на този сегмент. Премиите, обаче, не се очаква да намалеят със същия темп заради регулаторните минимални прагове, както и заради цената на допълнителните отговорности. Въпреки „мекия” пазар се очаква да остане мек, нарастват опасенията около дългосрочната способност на застрахователите да се справят с инфлационните проблеми.
Има достатъчно презастрахователен капацитет в повечето класове на бизнеса. Ставките за свръхзагуби останаха без промяна, като в някои случаи намаляха с до 5%. Новите участници, особено в синдиката "Лойдс", бързо се ориентираха и отговориха на възможностите да предложат покритие там, където клиентите трябваше да подновят договорите си, но бяха изправени пред заплаха за ограничение на покритието или пред поскъпване. В комбинация с тенденцията за разнообразяване на бизнеса сред застрахователите, което доведе до наплива на фирми и синдикати на презастрахователния пазар на континентална Европа. Доста от по-малките застрахователи увеличават използването на презастраховането като най-ефективен източник на капитал, в отговор на изискванията на Платежоспособност II.
През 2010 г. пазарът в континентална Европа се очаква да остане да работи в силно техническа среда, като повечето договори ще бъдат подложени на актюерски преглед. За повече от най-търгуваните рисковете "злополука", изобилният капацитет се очаква да задържа увеличаването на цените и потенциално да допринесе за слабото им намаляване.

Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама