Новини » На път

25%от шофьорите катастрофират на първата година след изпита



12.04.2010г 

25%от шофьорите катастрофират на първата година след изпита

25% от младите водачи през първата година от своя шофьорски стаж предизвикват ПТП, сочат данните на асоциацията. Според председателя на организацията Владимир Тодоров това се дължи на заниженото ниво на обучение, на провеждане на изпитите, на корупцията и купуването на книжки, както и на остарялата система, която се крепи от фирми -фантоми, свързани с корумпирани чиновници.

Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастфори (БАЗК) призовава държавната администрация, ангажирана с налагането и определянето на правилата за издаване на шофьорски книжки, да бъде твърда и безкомпромисна и да защитава обществения интерес. 

От няколко дни действат нови правила, които касаят начините на провеждане на изпити за шофьорски книжки и те са свързани с това изпитите да бъдат анонимни, по подобие на кандитат-студенските изпити; изпитваните да бъдат наблюдавани не от техните преподаватели, а от случайни квестори; резултатите да бъдат публикувани в интернет; въвеждане на видеонаблюдение на изпита с листовките и практическия изпит.
"Всички тези мерки имат една единствена цел – повишаване на качеството на обучение, изключване на субективния фактор при придобиване на правоспособност за управление и в крайна сметка „производството” на по-добри и умели водачи", коментира Валдимир Тодоров. Той е възмутен от появилите се в общественото пространство противници на новите правила. "Появяват се някакви хорица, които не могат да дадат и един смислен аргумент против, почват да говорят за правата на човека, да обясняват, че записът с камера е противоконституционен, че закупуването на камери ще оскъпи курсовете, че малките фирми ще фалират и т.н. ... Зад тези "аргументи" стои основното – да има хаос", категорични са от БАЗК. От организацията настояват държавната администрация да не променя наскоро приетите правила.
АА

Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама