Новини » Любопитно

Шофьорите в Пекин са длъжни да не карат колата си веднъж седмично



13.05.2010г 

Шофьорите в Пекин са длъжни да не карат колата си веднъж седмично

Близо 250 000 нови коли са се появили по улиците на Пекин от януари, което представлява увеличение на новите регистрации с 24 процента, съобщи китайската данъчна администрация, цитирана от Франс прес.
С това темпо - 248 000 нови регистрации за четири месеца - броят на превозните средства в китайската столица, който през декември достигна 4 милиона, се очаква да прехвърли прага от пет милиона до края на годината.
През 1949 година, когато бяха положени основите на комунистическия режим, в Пекин имаше само 2300 коли, а цифрата от 1 милион бе достигната през 1997 година. След това темпото се ускори с икономическия растеж.
След Олимпийските игри, по време на които бяха въведени ограничения за движението по улиците, Пекин прие постоянни ограничения, задължаващи жителите на китайската столица да не ползват колите си един ден в седмицата, за да облекчат проблемите с трафика и замърсяването на въздуха.
В момента една четвърт от жителите на Пекин, които са 17,6 милиона, имат кола.
Градските власти развиват обществения транспорт и предвиждат благодарение на това до 2020 година 40 процента от гражданите да пътуват с автобус или метро в Пекин.
От началото на 2009 година китайският автомобилен пазар е на първо място в света с общи продажби от 13,64 милиона коли миналата година.
Бързият ръст на продажбите в Китай се отразиха и на печалбата на японския автомобилостроителен гигант Nissan Motor Corp. Компанията приключи финансовата 2009 година с положителен баланс благодарение на резкия растеж на продажбите в Китай и мерките за намаляване на разходите, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.
За годината, приключила на 31 март, компанията е спечелила чисто 42,4 милиарда йени (457,3 милиона долара) спрямо загуба от 233,7 милиарда йени за предходната година.
Nissan отчете също годишна оперативна печалба от 311,6 милиарда йени спрямо загуба от 137,9 милиарда йени година по-рано.
Приходите на групата все пак са се понижили с 10,9 на сто до 7,5 трилиона йени, посочва ДПА.
Само за тримесечието януари - март Nissan е на загуба, която обаче е значително по-ниска спрямо същия период на миналата година, предаде Associated press. Това е резултат от възстановяването на продажбите на автомобили в световен мащаб.
Тримесечната загуба на компанията, която е третият по големина автомобилопроизводител в Япония, възлиза на 11,6 милиарда йени (125 милиона долара) - драстичен спад след загубата от 276,9 милиарда йени за същото тримесечие година по-рано.
Nissan отбеляза, че резултатите са по-добри от очакваното и се ангажира с цялостно възстановяване за текущата финансова година, приключваща в края на март 2011 година.


Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама