Новини » Кола на месеца

MINI Roadster: спонтанен, открит, неустоим



Admin31.10.2011г 

MINI Roadster: спонтанен, открит, неустоим

Моделното семейство на MINI се обогатява с шести модел на марката – новото MINI Roadster. То е не само единственият премиум-автомобил от такъв тип в сегмента на малките автомобили, но е и първото двуместно MINI със сгъваем покрив. MINI Roadster съчетава пуристки спортен дух със спонтанната радост от шофирането под открито небе в големия град. То изкушава взискателни целеви групи, като им предлага спортна елегантност, неустоим дизайн, въодушевяващо поведение на пътя, подхравано от мощни двигатели и рафинирана технология на окачването, в комбинация с почти неограничени възможности за индивидуализация.
При въвеждането на пазара MINI Roadster ще се предлага с четири мощни и ефективни бензинови и дизелови двигателя. Гамата от модели включва MINI Cooper Roadster (90 кВт/122 к.с.), MINI Cooper SD Roadster (105 кВт/143 к.с.) и MINI Cooper S Roadster (135 кВт/184 к.с.), както и върховия спортист MINI John Cooper Works Roadster с мощност 155 кВт/211 к.с. Уникалните в сегмента на малките автомобили технологии на окачването включително електромеханично кормилно управление и динамичен контрол на стабилността (DSC), както и устойчивата на усукване каросерия със специфични за модела усилвания и ниският център на тежестта осигуряват въодушевяваща пъргавина, както и изключително високо ниво на активна и пасивна безопасност. Освен предните и странични въздушни възглавници за глава и торс за безопасността на пътниците допринася и екстремно здравата рамка на предното стъкло и свързаните неподвижно с каросерията дъги за защита при преобръщане от полирана неръждаема стомана. Аеродинамичният баланс на MINI Roadster се оптимизира и от активния заден спойлер.
Дизайнът на каросерията по автентичен начин пренася езика на формите на MINI върху нова автомобилна концепция. Типичните за MINI динамични повърхности, хармонични извивки и успоредни линии са съчетани с предно стъкло с увеличен с 13°наклон спрямо MINI Cabrio; къса, двуместна пътническа клетка и плосък капак на багажника. Издигащата се по цялото протежение на каросерията линия на прозорците, ясно отделеният багажник и подчертано ниският дори и при затворен покрив силует придават на MINI Roadster елегантно и стройно излъчване. Принадлежността към марката се подчертава и от уникалните дизайнерски елементи като шестоъгълната радиаторна решетка, черните лайстни в долната част на каросерията, хромираните лайстни и рамки, големите кръгли фарове и вертикалните, раздалечени задни светлини, както и рамките на страничните мигачи на предните калници.
С дължина от 3 734 мм (MINI Cooper Roadster: 3 728 мм, MINI John Cooper Works Roadster: 3 758 мм), междуосие от 2 467 мм и широчина от 1 683 мм MINI Roadster е с почти идентични размери с MINI Cabrio. По-ниската с повече от 20 мм височина спрямо открития четириместен модел от 1 390 мм (MINI Cooper Roadster: 1 384 мм, MINI John Cooper Works Roadster: 1 391 мм) осигурява уникален, нисък и елегантен страничен профил. По-ниското и по-силно наклонено спрямо MINI Кабриолет предно стъкло гарантира индивидуално излъчване и при поглед отпред.
Пример за автентичното пренасяне на дизайна на MINI върху концепцията на компактен роудстър е здравият текстилен гюрук, подходящ за целогодишна употреба. В затворено състояние издържаният в пуристкия стил на британските роудстъри мек покрив се разширява каскадно назад, с което ефективно подчертава типичното за MINI излъчване. При отваряне той се сгъва зад седалките и запазва елегантната и стройна линия на каросерията.

Ръчният механизъм за отваряне и затваряне на текстилния покрив гарантира спонтанен старт в Open-Air удоволствието. За отварянето му е необходимо само освобождаване на блокиращия лост на рамката на предното стъкло чрез завъртането му на 130° и изтегляне му назад, където той се прибира зад седалките. За затваряне е необходимо първо да се натисне разположен между дъгите за защита при преобръщане бутон, след което гюрукът се издига нагоре, подпомогнат от газови пружини. След това той се изтегля напред и се застопорява здраво към рамката на предното стъкло с лоста за закрепване.
За каросерията на MINI Roadster се предлага избор между два стандартни и шест лака-металик. По традициите на британските роудстъри мекият покрив е с черен цвят. Индивидуални акценти могат да бъдат поставяни с предлаганите в три цвята спортни летни на предния капак, капака на багажника и задната броня. MINI Roadster серийно се оборудва с алуминиеви джанти, които в зависимост от варианта на модела са с размер 15, 16 или 17 инча. Като опция се предлагат и други алуминиеви джанти с тези размери.
Типичното за MINI многообразие от варианти на седалките и тапицериите включва и особено ексклузивната версия на спортни седалки със специфичен дизайн и цвят Toffy. Освен това се предлагат и черни спортни седалки с кожена тапицерия Punch и бежови перфорации. Декоративните лайстни са 6 варианта, като за MINI John Cooper Works Roadster допълнително се предлагат и в изпълнение Chilli Red. Освен това има избор и между пет цветни декоративни линии, а програмата на MINI Yours включва и допълнителни, особено ексклузивни варианти на оформлението на интериора.
Липсата на втори ред седалки позволява увеличаване на вместимостта на багажника на MINI Roadster до 240 литра. Отварящият се високо нагоре заден капак и ниският товарен ръб облекчават товаренето. Допълнителна гъвкавост осигурява широкия 36 см. и висок 20 см. отвор за дълги предмети, който може да се ползва както от седалката на водача, така и от пътника до него. Освен това MINI Roadster разполага с големи джобове във вратите, три поставки за чаши и напречна поставка зад седалките.
Сред уникалните акценти на MINI Roadster са и изработените от неръждаема стомана предпазни дъги при преобръщане, чиято предна част е тапицирана. В комбинация с усилената рамка на предното стъкло те осигуряват оптимизирана защита на пътниците дори и при преобръщане на автомобила. Динамично оформените им контури са съчетани хармонично с дизайна на рамката на предното стъкло. Оборудването за сигурност включва също така и предни въздушни възглавници и странични въздушни възглавници за глава и торс, които са интегрирани в страничните бордове на облегалките на предните седалки, триточкови автоматични предпазни колани включително ограничители на усилието и обтегачи, както и индикатор за спадане на налягането в гумите.
Структурните усилвания в задната част повишават устойчивостта на каросерията към усукване и в комбинация с особено масивните странични прагове допринасят за стабилността на пътническата клетка. Освен това MINI Roadster се оборудва с иновативни мерки за защита на пешеходците и специфични усилвания в предната част на автомобила. Те допринасят и за леко увеличено тегло върху предните колела в сравнение с MINI, което подобрява сцеплението на задвижващите колела. Използването на относително лек текстилен гюрук с ръчно управление позволява снижаване на центъра на тежестта на автомобила. Заедно с високата здравина на каросерията и особено хармоничното от динамична гледна точка разпределение на теглото това създава идеални предпоставки за пъргава и прецизна управляемост.
Част от насочената към максимална радост от шофирането автомобилна концепция е и оптимизираната аеродинамика. Подчертания наклон на предните колони и предното

стъкло намалява челната площ на каросерията и аеродинамичното й съпротивление. Освен това MINI Roadster се оборудва и с активен заден спойлер. Интегрираният в капака на батажника аеродинамичен елемент се издига автоматично при достигане на скорост 80 км/ч. Ако след това скоростта намалее под 60 км/ч, задвижваният от четирираменна механична система спойлер се прибира в задния капак. Активният заден спойлер, който може да бъде управляван и механично от бутон на рамката на предното стъкло, при максимална скорост създава допълнителна притискаща сила от порядъка на 40 кг.
Още по-всеобхватно е оптимизирано обтичането на каросерията при MINI John Cooper Works Roadster. В съответствие с особено високите динамични характеристики на най-мощната версия тя серийно се оборудва с аеродинамичен пакет John Cooper Works.
MINI Roadster предлага избор от трите мощни бензинови двигателя, както и най-мощния дизелов агрегат на марката. Общото между модерните четирицилиндрови агрегати е спортното разгръщане на мощността при висока ефективност, всички те имат и означението Cooper. Името на легендарния конструктор на автомобили от Формула 1 Джон Купър, който е в основата на успешната състезателна история на класическото Mini, е гаранция за изключителен спортен дух.
Темпераментният базов вариант на модела е MINI Cooper Roadster. Неговият 1,6-литров четирицилиндров двигател се оборудва с напълно променливо управление на клапаните, което е базирано на системата VALVETRONIC на BMW и освен реакциите на двигателя оптимизира разхода на гориво и нивата на вредни емисии. С максималната си мощност от 90 кВт/122 к.с. при 6 000 об/мин и максимален въртящ момент от 160 Нм при 4 250 об/мин този агрегат ускорява MINI Cooper Roadster от 0 до 100 км/ч за 9,2 сек. и максимална скорост от 199 км/ч. Средният разход на гориво в ЕС тестови цикъл е 5,7 л. 100 км. , емисиите на CO2 – 133 г/ км.
Освен напълно променливото управление на клапаните технологията MINI TwinPower Turbo включва и Twin-Scroll-турбокомпресор и директно впръскване на бензина. Този пакет от технологии превръща 1,6-литровия агрегат на MINI Cooper S Roadster в най-ефективния двигател в този клас. Максималната мощност от 135 кВт/184 к.с. се постига при 5 500 об/мин, а максималният въртящ момент от 240 Нм е на разположение още при 1 600 об/мин, като с помощта на функцията Overboost може кратковременно да се увеличава до 260 Нм. Така MINI Cooper S Roadster ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,0 сек. и достига максимална скорост от 227 км/ч. тези динамични характеристики са комбинирани със среден разход на гориво в ЕС тестови цикъл от 6,0 л/ 100 км. и емисии на CO2 от 139 г/ км.
Още по-интензивен е спортният потенциал на модификацията John Cooper Works. MINI John Cooper Works Roadster се задвижва от четирицилиндров двигател с технология MINI TwinPower Turbo и мощност 155 кВт/211 к.с. 1,6-литровият агрегат развива максималната си мощност при 6 000 об/мин, а максималният въртящ момент от 260 Нм е на разположение при 1 850 об/мин, , като с помощта на функцията Overboost може кратковременно да се повиши до 280 Нм. За спринта от 0 до 100 км/ч MINI John Cooper Works Roadster се нуждае от само 6,5 сек., а максималната му скорост достига 237 км/ч. Със средния си разход на гориво в ЕС тестови цикъл от 7,3 л/ 100 км. и емисии на CO2 от 169 г/км MINI John Cooper Works Roadster демонстрира и изключителна ефективност за открит автомобил с такава мощност.
Идеалното допълнение в портфолиото от двигатели е 2-литровият дизелов двигател с технология MINI TwinPower Turbo на MINI Cooper SD Roadster, който демонстрира върхови стойности по отношение на еластичността и икономичността.




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама