Новини » Автоновини

Новият Range Rover Sport – съвършеният спортен SUV автомобил



Admin27.05.2013г 

Новият Range Rover Sport – съвършеният спортен SUV автомобил

Land Rover за първи път представи новия Range Rover Sport в Ню Йорк. Съвършеният спортен SUV автомобил е и най-бързият, най-пъргавият и най-динамичният, произвеждан някога в света. Той се появяви в сърцето на Манхатън с нов, по-дързък и атлетичен външен облик, по-луксозен интериор и по-голяма функционалност.

Новият Range Rover Sport взима най-доброто от революционния дизайн на олекотеното окачване и иновативните технологии на динамичното шаси на Land Rover. Благодарение на своята напълно нова и първа в своя клас алуминиева конструкция на купето британският модел е вече с 500 кг по-лек от своя предшественик. Това постижение на инженерите направо преобразява динамиката на автомобила и му позволява да съчетае гъвкаво управление и ненадминат комфорт, да постигне уникална комбинация от спортен лукс и върховни офроуд възможности с впечатляващи CO2- емисии,сведени до 194 г/км.

Новият Range Rover Sport има авангарден екстериор, който излъчва самоувереност, мощност и атлетичност, подсказващи за съвършено управление. Общите гени в дизайна ясно го позиционират между Range Rover и Evoque. Моделът представлява свежа интерпретация на отличителния дизайн на предишния модел, но е с 62 мм по-дълъг. Със своите 4850 мм той е по-къс от останалите 7-местни SUV - автомобили и повечето седани от сегмент Е. Това осигурява по-лесна маневреност и лекота при паркирането. От друга страна, междуосието е увеличено със 78 мм, като това осигурява по-голямо пространство и по-лесен достъп на пътниците до багажното отделение на автомобила.

Изцяло новият Range Rover Sport е първият автомобил в своя сегмент с усъвършенствана изцяло алуминиева конструкция, която не само понижава теглото, но и допринася за изключителната му подвижност и динамика. Разработена паралелно с високо оценения нов Range Rover, олекотената алуминиева конструкция на Sport представлява комбинация от пресовани панели, плюс лети, екструдирани и валцовани алуминиеви части, така че здравината е съсредоточена главно по местата, където натоварването е най-голямо. Затова платформата на автомобила е с 39% по-лека от тази на предишните модели.

По отношение на интериорa новият Range Rover Sport впечатлява с отличителен дизайн и материали от най-високо качество. Eталон в своя сегмент, той представлява уникална комбинация между стил, дискретен лукс и елегантни линии. Излъчването на модерния интериор е подчертано от изчистените повърхности, тапицирани с по-уютни меки материи на ключови места в купето. Спортният дух е още по-силно изразен от плътния волан с по-малък диаметър, вертикалния скоростен лост, по-високо разположената централна конзола, регулируемото осветление и обгръщащите тялото седалки. „Спортното“ положение на тялото при шофиране съчетава върховното чувство на увереност и контрол на Range Rover със спортната позиция на сядане, която напомня на Evoque.

Интериорът е проектиран така, че пространството в задната част да е по-широко. Пътниците вече разполагат с 24 мм повече разстояние за коленете. Може да се поръча и трети ред седалки с опция за сядане 5+2. Те са електроуправляеми и се сгъват, за да осигурят плоска повърхност и да не се губи от вместимостта на багажника. Делението им е 50/50.

С новия Range Rover Sport клиентите могат да бъдат едновременно свързани с автомобила, бизнеса и семейния си живот. Осеминчовият тъчскрийн дава на водача достъп connect and view (свържи и виж) до приложенията на неговия смартфон. Технологията Connected car му позволява да провери статуса на превозното средство чрез приложение на телефона, включително опции за проследяване на откраднат автомобил, спешни обаждания и функцията Land Rover Assist Call. В автомобила може да се инсталира и точка за Wi-Fi с широк диапазон, така че пътниците да разполагат с интернет връзка за смартфоните и таблетите си.

Новият цветен дисплей на нивото на очите (опция), който използва лазерна технология за яснота и контраст на изображението, позволява на шофьора да следи данните за автомобила и навигацията, без да отделя очи от пътя.

По отношение на управляемостта новият Range Rover Sport е проектиран така, че да осигури значително по-добра динамика на стандартна пътна настилка. Автомобилът осигурява още по-пъргаво управление, с по-добра возия и повече финес. Олекотеното алуминиево окачване е абсолютно независимо – тип wishbone, с раздалечени носачи отпред и модерно мултилинк окачване отзад. Ходът на окачване е водещ в категорията (260 мм отпред и 272 мм отзад) и осигурява изключително изместване на колелата от 546 мм за справяне и с най-тежките климатични условия. Максималният просвет е увеличен до 285 мм (+ 58 мм), усъвършенстваната система за въздушно окачване автоматично се настройва на една от двете височини, а революционната система Terrain Response® 2 последно поколение сама избира най-подходящата програма според терена.

Въздушното окачване, пето поколение, осигурява до 115 мм регулярно движение – от най-ниската настройка (сега с 10 мм по-ниска, или 50 мм, за по-лесен вход и изход) до стандартната височина за офроуд пътища. Автоматичното удължаване, активирано от сензори, както и ръчната настройка повдигат автомобила с 35 мм, с което общият обхват достига 185 мм. Проектираната наново система за въздушно окачване и нейната нова междинна настройка от +35 мм означава, че режимът off-road може да се използва и при по-висока скорост (80 км/ч вместо 50 км/ч), което представлява ценна опция при дълги и неравни пътища.

Новият Range Rover Sport се предлага с избор между две системи 4WD. Едната система предлага раздатъчна кутия с две скорости с опция за ниските обороти, предназначена за най-трудния терен, с разпределение на въртящия момент 50/50 между предните и задните колела и възможност за 100% заключване.

Алтернативната система е с 18 кг по-лека и разполага с раздатъчна кутия с една скорост, с Торсен диференциал, който автоматично разпределя въртящия момент към вала с най-голямо сцепление. Заедно със системите за контрол на теглителната сила тя осигурява максимално сцепление при всякакви условия. Зададеното по подразбиране разпределение на въртящия момент 42/58 има за цел да даде предимство на задното задвижване за оптимална динамика на шофирането.

Клиентите на новия Range Rover Sport ще могат да избират между четири двигателя – 2 бензинови с турбокомпресор (5.0-литров V8 с 510 к.с. и нов 3.0-литров V6 с 340 к.с.) и два дизелови (3.0-литровTDV6 с 258 к.с. и SDV6 с 292 к.с.). По-късно тази година към тях ще бъде добавен и мощен 4.4-литров дизелов агрегат SDV8 с мощност 339 к.с. Освен това през 2013 г. ще може да се поръча и високоефективен дизелов хибриден модел, чийто доставки ще започнат през 2014 г.

Всички бензинови и дизелови двигатели на новия Range Rover Sport са съчетани с усъвършенствани автоматични 8-скоростни предавателни кутии ZF 8HP70 с електронно управление.

Новият Range Rover Sport се предлага с три усъвършенствани функции в помощ на водача - Lane Departure Warning (предупреждение за напускане на лентата), Traffic Sign Recognition (разпознаване на пътните знаци) и Automatic High Beam Assist (асистент за автоматични дълги светлини). Друга уникална иновация е патентованият от Land Rover сензор за газене Wade Sensing™, който дава информация за дълбочината при преминаване през вода. Сега той е още по-ценен, защото максималната дълбочина на газене е вече 850 мм, или със 150 мм повече в сравнение с предишния модел.

Още по-мултифункционален новият Range Rover Sport е предопределен да продължи изключителния успех на своя предшественик, който след пускането си през 2005 г. бързо се превърна в един от най-популярните модели на Land Rover, като продажбите му до днес надвишават 380 000 автомобила.

Новият модел е проектиран и разработен в центровете на Land Rover във Великобритания и ще бъде произвеждан в изключително модерния нискоенергиен завод в Солихъл, Великобритания. Новият Range Rover Sport ще бъде пуснат в продажба през третото тримесечие на 2013 г., като ще се продава в 169 страни по света. На повечето места той ще се предлага с четири нива на оборудване - S, SE, HSE и Autobiography.




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама