Новини » Автоновини

Nissan ZEOD RC ще направи първия си тест по-късно това лято



Admin24.06.2013г 

Nissan ZEOD RC ще направи първия си тест по-късно това лято

Nissan представи първия по рода си болид – иновативният ZEOD RC: най-бързият в света електрически състезателен автомобил, който ще развива скорости от над 300 км/ч с електрическа технология в „24 часа на Льо Ман“.

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) ще направи състезателния си дебют в „24 часа на Льо Ман 2014“. Световният лидер в областта на серийните електрически автомобили, Nissan, като част от плановете си за бъдеща завръщане в клас LMP1, ще тества варианти на нови технологии за задвижване, с които да преследва крайната победа в най-престижното в света състезание за издръжливост.

Поканата към Nissan, отправена от Automobile Club de l'Ouest (ACO) за участие в „24 часа на Льо Ман 2014“, бе обявена от Карлос Гон, Генерален Директор на Nissan, през февруари в Япония. Болидът ще участва в специалната категория Garage 56 на АСО – допълнително място на стартовата решетка за автомобили, които демонстрират нова и иновативна технология.

Ръководена като Nissan / Nismo заводска международно програма, принос в която са дава от Япония, Европа и САЩ, дизайнерският екип на Nissan ZEOD RC се оглавява от Бен Боуби (Ben Bowlby), който наскоро бе назначен за Директор на иновациите в автомобилния спорт (Director of Motorsport Innovation), а през 2012 работи по програмата Nissan DeltaWing.

Докато болидът няма да се състезава до 24-часовата надпревара в Льо Ман през 2014, днес Nissan стартира уникален аспект от програмата – феновете на автомобилния спорт получиха шанса да представят автомобила пред публиката на Circuit de la Sarthe. Nissan възнамерява да премахне завесата пред очите на многобройните фенове по целия свят, предоставяйки непрекъснати подробности за проекта чрез международното си сътрудничество с YouTube и канала Nismo.TV.

"Nissan се превърна в световен лидер в развитието на автомобилна технология с нулеви емисии и Nissan ZEOD RC ще ни позволи допълнително да развием тези си способности, използвайки най-трудното състезание за издръжливост в света като мобилна тестова лаборатория, в която да изпитаме потенциала на планирания ни задвижващ тракт за LMP1," каза Анди Палмър, Изпълнителен вицепрезидент и Изпълнителен член на комитета в Nissan Motor Company Limited.

"Nissan ZEOD RC е естествено развитие, което последва от разработването на серийния Nissan Leaf и състезателния прототип Leaf RC. Технологиите, разработени чрез програмата ZEOD RC, ще формират част от бъдещите иновации за серийните автомобили на Nissan.

"Nissan вече е световен лидер при продажбата на изцяло електрически автомобили и с нетърпение очакваме възможността да демонстрираме уроците, които научихме с развитието на технологията за електрическите автомобилни батерии в най-старато, най-трудното и най-реномираното в света състезание за издръжливост.

"Програмата ZEOD RC е предназначена за развитие на множество технологии и оценката им как те биха могли да се използват за бъдещо завръщане на Nissan в клас LMP1 в „24 часа на Льо Ман“. Има множество възможности, които проучваме. Опцията Zero Emission on Demand, при която шофьорът може да превключва между електрическо задвижване и двигател с вътрешно горене, е бъдеща посока за серийните автомобили, поради което тя ще бъде тествана. Ще бъдат изпитвани и изцяло електрическо задвижване, както и други нови технологии, които все още са в процес на разработване.

"Тъй като днес нито един друг производител не използва технологията с електрически батерии в състезанията за издръжливост, Nissan отново е иновативен и това ще ни даде възможност да съберем огромно количество данни и информация, за да оценим потенциални задвижващи трактове за бъдещи моторспортни програми, и ще ни позволи да продължим да бъдем лидери в областта на Zero Emissions технологията за серийните автомобили."

Nissan Leaf, лансиран през 2010, се превърна в най-продавания в света изцяло електрически автомобил. Leaf спечели отличията 2010 Green Car Vision Award, 2011 European Car of the Year, 2011 World Car of the Year и 2011-2012 Car of the Year Japan.

Nissan представи Nissan Leaf RC през 2011 – състезателен прототип, задвижван от същия електрически мотор със 107 к.с., който се използа в серийния модел.

Тъй като настоящата технология за батериите не предоставя капацитет за съхранение на енергия, достатъчна за участие в „24 часа на Льо Ман“ с изцяло електрически прототип, дизайнерът на Nissan ZEOD RC Бен Боуби вярвя, че развитието на колата ще е важна стъпка към „електрифициране“ на състезателните автомобили на бъдещето.

"Разработването на автомобил като този предоставя изключителни възможности за изпитания на това, което би могло да се превърне във високоефективни възможности за серийните автомобили в бъдеще. В течение на следващите 12 месеца ние ще изпитваме множество възможности за задвижване,“ добява Боуби.

"Ще имаме много опции за обмисляне и тестване. Тестовата програма, в сътрудничество с АСО, е част от по-дългосрочна цел за разработване на система и правила за този тип технология, които най-добре да отговарят с цел състезание на най-високо ниво в този спорт."

"Nissan е лидер в електрическата технология за серийните автомобили, сега искаме да използваме научените уроци и да внедрим базата от знания в разработването на нов състезателен автомобил.

"Нашият дизайнерски екип по програмата Nissan ZEOD RC се съсредоточи основно върху пакета и аеродинамичната ефективност, които не само ще осигурят изключителна динамика, но и високи нива на енергийна ефективност – целта за всички световни автомобилни производители.

"Голяма част от работата ни през следващите месеци ще бъде да обсъдим с ACO бъдещи възможности за „електрификация“ на правилата за „24 часа на Льо Ман“ в бъдеще, както и да работим в посока на разработване на подходяща за това технология. Garage 56 е дързък ход от ACO, позволяващ демонстрацията на иновация и възможност за тестове на неизпитани компоненти и системи за бъдещо използване в състезанията. Това е една от причините днес те да са най-иновативно мислещият промоутър в автомобилния спорт."

Nissan ще си партнира с френския производител Michelin, който ще произведе гумите за новия прототип. Преди това Nissan обедини сили с Michelin по проекта Nissan DeltaWing. Базираният в Клермон-Феран производител е притежател на завиден рекорд в „24 часа на Льо Ман“: победи в генералното класиране в предишните 15 издания на надпреварата.

Nissan ZEOD RC ще направи първия си тест по-късно това лято. Атаката на Nissan в „24 часа на Льо Ман 2013“ отново ще е към победата в клас Р2, в който 15 от 22-та участника се задвижват от Nissan. Nissan доминира първите кръгове на 2013 FIA World Endurance Championship, взимайки победите на „Силвърстоун“ и „Спа“.




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама