Новини » Еко-ауто

Honda и GM си сътрудничат при разработката на технологии с горивни клетки



Admin04.07.2013г 

Honda и GM си сътрудничат при разработката на технологии с горивни клетки

Компаниите General Motorsи Honda обявиха дългосрочната си рамкова договореност за съвместна разработка на следващо поколение системи с горивни клетки и технологии за съхранение на водород, насрочена за периода до 2020 г. Очаква се успехът на съвместната дейност да бъде постигнат на основата на споделения опит и експертни познания на двете компании, икономията на средства и усилия вследствие на обединяването в по-голям мащаб, както и благодарение на ползите, реализирани от съвместният достъп до външни ресурси.

Honda и GM планират да работят съвместно, заедно със своите партньори за по-нататъшното развитие на инфраструктурата за зареждане с водород, която е от ключово значение за осигуряване на дългосрочния успех и на добрия прием на автомобилите с горивни клетки сред потребителите. GM и Honda са признати световни лидери в областта на технологиите с горивни клетки. Според последните данни за индекса на регистрираните патенти в областта на екологичните системи за задвижване (CleanEnergyPatentGrowthIndex), който отразява нивото на развойния потенциал на отделните компании в тази насока, GM и Honda се нареждат съответно на първо и второ място в глобален мащаб по брой регистрирани патенти в областта на системите за задвижване с горивни клетки в периода от 2002 до 2012 г. с общо над 1200.

“Tова сътрудничество се гради на мощта на Honda и GM в качеството им на лидери в областта на системите за задвижване с водород и горивни клетки,” отбеляза Дан Акерсън, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на GM. “Убедени сме, че това е най-добрият път за разработката на тази извънредно важна технология, която разполага със сериозен потенциал за намаляване на зависимостта от петролните горива и за осигуряване на устойчиви решения за масова мобилност.”

Taканобу Итo, президент и главен изпълнителен директор на Honda Motor Co. Ltd.заяви -“Сред всички технологии на задвижване, осигуряващи нулево ниво на емисиите на CO2, електромобилите, захранвани от система с горивни клетки имат решително предимство по отношение на продължителността на автономния пробег, а времето за зареждане с гориво при тях е сравнимо с това при конвенционалните автомобили с бензинови двигатели. Honda и GM желаят да ускорят навлизането на тази извънредно екологично чиста технология на задвижване на пазара. Аз лично съм много въодушевен от възможността да спомогна за сключването на това сътрудничество, което да обедини нашите водещи разработки в областта на системите за задвижване с горивни клетки и да доведе до създаването на по-модерни разработки на системата, които да бъдат едновременно по-ефективни и по-достъпни за потребителите.”

Програмата по проекта „Driveway” на GM, чието начало бе поставено през 2007 г., успя да натрупа пробег от 4,8 милиона километра при движение в реални пътни условия. В програмата участваха общо 119 задвижвани с водород автомобила, а постигнатият от тях съвместен изпитателен пробег е по-голям от този, на който и да било друг автомобилен производител.

Honda започна своята програма за лизинг на модела Honda FCX през 2002 г., като достави на крайни клиенти общо 85 автомобила в САЩ и Япония – сред тях и екземпляри от следващия модел FCXClarity, който бе отличен с наградата "Световен зелен автомобил” (WorldGreenCar) през2009 г. Honda предадоха тези автомобили за всекидневно ползване на клиенти в САЩ и по този начин успяха да наберат извънредно ценна информация за експлоатацията на захранваните от система с горивни клетки електромобили в реалния живот. Както вече бе обявено, Honda планира да представи наследника на модела FCX Clarity на пазарите в Япония и САЩ през 2015 г., след което да отбележи и премиерата на модела в Европа. GM ще обявят своите планове за серийно производство на автомобили с такава система на задвижване на по-късен етап.

Технологията за задвижване с горивни клетки цели решаването на много от основните предизвикателства пред автомобилите в днешно време– зависимостта от петролните горива, отделянето на емисии в атмосферата, енергийната ефективност и разхода на гориво, продължителността на автономния пробег и на времето за зареждане. Превозните средства, задвижвани от системи с горивни клетки са в състояние да използват обновяем енергиен източник под формата на водород, получен от биомаса или добит чрез енергия от вятърни електроцентрали.

Единственото вещество, което се отделя при работата на електромобилите с горивни клетки е водната пара. В допълнение към това, автомобилите със системи с горивни клетки могат да постигнат автономен пробег с продължителност до 644 километра, зареждането им с гориво отнема едва три минути, aтехнологията на задвижване може да се използва еднакво лесно и ефективно при малки, средни и големи превозни средства.




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама