Новини » Автоновини

Премиера на изцяло новия Honda FCV Concept с горивни клетки



Admin20.11.2014г 

Премиера на изцяло новия Honda FCV Concept с горивни клетки

Honda Motor Co. Ltd. представи изцяло нова концепция на автомобил с горивни клетки, наречен Honda FCV Concept. Заедно с това показа и модел за външно захранващо устройство Honda Power Exporter Concept, което дава възможност за зареждане на FCV от променлив ток с максимална мощност от 9 кВт.

Изцяло новият модел на FCV Concept е във вид непосредствено преди серийния. Колата ще започне да се продава в Япония от края на март 2016 г., а след това в САЩ и Европа. В допълнение към FCV и външното захранващо устройство, Honda ще продължи да насърчава прилагането на Smart Hydrogen Station (SHS) – самостоятелна водородна станция. Така от Honda продължават бъдещето на водородното задвижване с три ключови понятия - генериране, използване и свързване, като продължава да преследва идеята за освобождаване от вредни CO2 емисии.

Honda вижда във водорода голям потенциал на следващо поколение енергиен носител. Това се дължи на факта, че водород може да се генерира от различни енергийни източници и е лесен за пренасяне и съхранение. На тази основа Honda създава FCV, която използва електрическата енергия, произведена чрез химическа реакция на водорода и кислорода като източник на енергия за мотора. Научните изследвания за създаването на FCV започнаха от края на 80-те години.

През 2002 г. Honda FCX стана първият сериен автомобил с горивни клетки в света, който бе сертифициран от Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Съвета за опазване на въздуха в Калифорния (CARB). С тези сертификати, Honda започна продажби на Honda FCX в Япония и САЩ през 2003 г. След това през 2005 г., Honda стана първата в света компания, която започна продажби на FCV на индивидуалните клиенти в САЩ. През 2008 г. Honda пусна и модела FCX Clarity – автомобил с горивни клетки, който предлага не само най-доброто в чиста и екологична производителност, но също така и нови ценности като усещане при управлението на този седан, който е далеч по-различен от конвенционалните превозни средства.

Honda е водеща компания с много опит в областта на развитието на FCV. Това се базира на натрупаните реални данни чрез продажби в Япония и САЩ, заедно с обратната информация от отделните потребители, а също и данните от превозните средства.

Honda FCV Concept е автомобил от следващото поколение FCV на Honda, модел, наследник на FCX Clarity, с който компанията се стреми да постигне по-нататъшно подобряване на ефективността и намаляване на разходите. Горивните клетки във FCV ще са с 33% по-компактни спрямо тези на предшественика, като мощността на системата е повече от 100 кВт. Разходът е 3,1 кВт енергия на километър, което е с 60% по-малко спрямо сегашния сериен FCX Clarity. С едно зареждане на резервоара под високо налягане от 70 атмосфери колата ще има пробег малко повече от 700 км. Зареждането отнема около три минути. За същия период се зарежда резервоар на кола с двигател с вътрешно горене – на бензин или дизел.

Следващото поколение FCV Honda ще бъде първият, поставен вседан на горивни клетки с цялата задвижваща система под предния капак. Това разположение на системата позволява пълен капацитет на кабината, в която могат да се настанят удобно петима възрастни. Този автомобил ще даде възможност да се развият няколко модела в бъдеще, като по този начин ще се постигне по-широкото използване на FCV и клиентите ще имат по-богат избор.

Освен това, Honda FCV Concept има и функцията на външно захранване, което бе тествано многократно с FCX Clarity. Когато се комбинира с външното захранващо устройство, FCV може да функционира като мобилна централа с малък размер, която генерира и осигурява електричество за едно домакинство по време на бедствие или други събития.

В стремежа си да даде своя принос към общество, което използва за енергия водород, Honda ще продължи да приема нови предизвикателства в областта на водородните технологии, включително хидрогенни станции, FCV и външни захранващи устройства.




Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама