Новини » Автоновини

“АвтоВАЗ” е в банкрут. Спасението е съкращения или държавен заем16.10.2009г 

“АвтоВАЗ” е в банкрут. Спасението е съкращения  или държавен заем Вече е официално - ОАО “АвтоВАЗ” , най-големият руски автопроизводител в момента е финансово несъстоятелна корпорация.

По мнение на министерството, заводът де-факто е в банкрут, да се харчат за него държавни пари е безполезно. Да се спаси ситуацията е възможно, само при съкращаване на
близо 50 000 души или при отпускане на държавен заем в размер на 70 милиарда рубли
. Според чиновниците е по-добре тези пари да отидат за финансиране на социални дейности, включително за изплащане на обезщетения за безработица, отколкото отново да се наливат в автогиганта.

Партнъорството с Renault също няма да спаси АВТОВАЗ
, защото французите едва ли са заинтересувани в развитието на завода. Такава е обективната оценка според анализаторите, но едва ли правителството ще я приеме и подкрепи.

Ако се изпълни бизнес-плана на АВТОВАЗ за запазване на сегашната численост на персонала от над 100 000 души и поддържането на стандартното производство от 660 000 коли годишно, може да се стигне до необратимо влошаване на финансовото състояние и да се постави под съмнение възможността изобщо предприятието да функционира.

Според министерството, нормалният брой работници при сегашната ситуация би бил около 55 000 души. До сега от АВТОВАЗ говориха че трябва да се съкратят само 27 600 уши, но цифрата стресна заместник-премиер министъра Шувалов и Здравносоциалното министерство, от там смъмриха ръководството, което сега вече говори за съкращение само на 5 500 души.

Бъдещето на АВТОВАЗ е доста спорно, бизнес-планът на завода разчита на производството на няколко модела, включително на Лада Калина в евтино изпълнение, Renault Logan и Лада Приора. Но това са автомобили, които са в един пазарен клас - В, от една марка, което автоматично прави продуктовата стратегия на АВТОВАЗ крайно рискована.

В момента партньорството на АВТОВАЗ и Renault не работи
, Renault не дава на завода нови модели, необходими за осигуряване на ефективно и рентабилно производство. Предложенията за възможни други стратегически партньори не са разработени.

По данни на Минпромторг, дългът на АВТОВАЗ на 1 януари 2010-а ще е
76,3 млрд. рубли
, без да се смятат задълженията към доставчиците за 9,8 млрд. рубли. Реструктурирането на такъв огромен дълг в пазарни условия е невъзможна.Това означава, че АВТОВАЗ има всички признаци, предвидени от законодателството за банкрут, нещо което преди това твърдеше и одитора на АВТОВАЗ Ernst & Young.

Руското правителство има съвсем друг поглед към нещата.
Държавата вече твърдо заяви че ще продължи да поддържа Волжския автозавод. "Отлично разбираме, че ако нищо не предприемем, предприятието ще боледува дълго време, а след това просто ще излезе от пазара, като прекрати съществуването си", - заяви министър-председателят на Русия Владимир Путин - "Не можем да го допуснем".

Източник: auto-press.net


Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама