Новини » Автоновини

Peugeot BB1- творчеството в услуга на свободата на движението



19.10.2009г 

Peugeot BB1- творчеството в услуга на свободата на движението Със своя нов прототип, Peugeot преминава смело отвъд условностите и границите в света на автомобила. ВВ1 е отлично решение за нуждите от мобилност в града, днес и в бъдеще.
Достатъчно е да кажем, че е дълъг едва 2,50 м, че е електрически и може да приеме 4 пътника. ВВ1 е нова концепция за автомобила, която се вдъхновява от ценности като свобода, оптимизъм, дори „алтруизъм“.

Контекст

Днес, когато градският трафик става все по-интензивен, когато всеки иска да спечели време и когато екологията е приоритет, производителите се надпреварват да търсят решения. За да отговори на очакванията, Peugeot разработи гама от разнообразни превозни средства. Всеки, според възрастта и нуждите си в момента, може да намери своя велосипед, мотопед или автомобил с марката на Лъва. Постоянните и общи търсения на всички екипи доведоха до създаване на оригинални проекти. Peugeot иска да бъде един от водещите производители в бъдещето на глобална и трайна мобилност и да предлага интелигентни, отговорни и конкурентноспособни превозни средства. Електрическият прототип ВВ1, показан на салона във Франкфурт, е конкретен пример за този подход.


Архитектура с невероятен потенциал
Задачата на ВВ1 е да се справи във всяка ситуация в ежедневието на града, благодарение на способността си да се трансформира, компактността, пъргавината и ловкостта си (3,50 м радиус на завой). За да постигнат това, екипите на Peugeot си поставиха изключителното предизвикателство да осигурят 4 места при дължина на автомобила 2,50 м. Рекордните размери в купето осигуряват и значителен товарен обем, а външните размери позволяват да се паркира на много малко пространство, дори напречно на тротоара.
Организацията на пространството в купето постига невероятна ергономичност : мястото на водача е по-вертикално, което е възможно поради липсата на педали на пода. Пътникът зад водача, както и пътниците от дясно са седнали в тандем. Тази оригинална конфигурация позволява максимално ефективно използване на архитектурата.
Достъпът до местата е улеснен чрез обратно отваряне на вратите, а достъпът до багажника става през заден капак и капак тип hobby. Интериорът се променя според нуждите, така че товарният обем варира от 160 л (с 4 пътника) до 855 л (само с водач и пътник).

Оригинален стил
Стилът на автомобила подчертава вътрешния обем и ергономичността на управлението. Динамични линии и голяма остъклена площ, широко изрязани врати (заради вентилацията в автомобила), силно релефни подкалници, ВВ1 решително се отличава от познатите ни силуети.
Автомобилът излъчва сила и сигурност, а всеки детайл в него говори за качество и технологичност. Достатъчно е да споменем предните светлини „full LED“ в края на всяка от които има камера за обратно виждане. Покривът е вдлъбнат, подобно на RCZ, и допринася за увеличаване на пространството при задните места.

Интуитивна интерактивност
ВВ1 е отворен към света във всяко отношение. Цветният дисплей и аудиосистемата осигуряват функциите телефон, навигация, интернет достъп, радио, МР3...достатъчно е да включим съответното устройство в USB-входа, дори в контакта 12 V, ако е необходимо.
Универсална и интуитивна, тази система позволява вграждане на оптимално оборудване, което гарантира спокойствие при управлението и намалява теглото на автомобила. Камерите за обратно виждане спестяват външните огледала, което оптимизира широчината на автомобила и подобряват аеродинамиката.

Две оригинални творби на Мишел Сервитьор, създадени специално за ВВ1, изразяват ново отношение към времето и скоростта : часовник, в който за всяка част от деня е определен цвят и времето тече с ритъма на светлината, и графична анимация, която играе ролята на скоростомер и която е в равновесие при позволената скорост и се активизира при превишаване на скоростта.

Изцяло екологичен автомобил

...благодарение на оригиналния си електрически двигател
Групите електродвигатели-колела в задната част, разработени от Michelin, са вградени по оригинален начин, за да се постигне максимална компактност. Общата мощност не надвишава 15 kW (20 к.с.), което означава по 7,5 kW на мотор. Това е оптималната мощност предвид теглото на автомобила и градското му предназначение. Тя му позволява отлична пъргавина (0 до 30 км/ч за 2,8 с) и ускорения (30 до 60 км/ч за 4с) за максимално удобство и сигурност на управлението.

Акумулаторните батерии, които захранват двата електромотора, са тип литиево-йонни. Те осигуряват мощност, която може да се използва във всеки момент и гарантират автономия от 120 км. Намират се под дясната и лявата седалка, което спестява пространство в купето. Освен това, разположението им между осите на предните и задните колела влияе положително върху центъра на тежестта за постигане на стабилността, особено при рязко спиране.

...благодарение на оригиналната си и олекотена структура
Инженерите на Марката постигат истинска революция като на базата на тръбно шаси, изработено от Peugeot Motocycles, монтират цялостна ходова част на автомобил : електроусилвател на волана, преден и заден мост с двойни носачи, възли пружина-амортисьор и т.н. Всичко това гарантира адекватно поведение на пътя на ВВ1, предвид характеристиките и предназначението му, удобство и активна безопасност, достойни за Peugeot.
Купето е изработено от карбон, максимално леко и отлично изолирано. Каросерията предоставя много възможности за персонализация, дори за създаване на различни силуети.
Теглото на автомобила с батериите, не надвишава 600 кг, за което допринасят и оптималните размери на механичните възли.

... благодарение на концепцията си

ВВ1 е с електрическо задно задвижване, което означава нула емисии, защото не се използват петролни горива. Тази отговорност към околната среда не се ограничава до самото движение. Благодарение на фотоволтаичните клетки на покрива на автомобила, по време на престой, вентилацията в купето функционира постоянно докато има външна светлина. Това осигурява две функции : предварителна вентилация и почистване на въздуха в купето, чрез високоефективни филтри и активен въглен (улавяне на частици и много фин прах, от порядъка на µm).

Фотоволтаични клетки от ново поколение

Технологията на новите фотоволтаични клетки е разработена съвместно с Фондация Ocean Vital. Те са гъвкави (това позволява използването им върху разнообразни и сложни повърхности като вдлъбнатия покрив на ВВ1) и много ефективни : около 16% от възстановената енергия се използва за захранване на част от оборудването в автомобила (значителен напредък спрямо актуалните системи).
Фондация Ocean Vital, основана от мореплавателя Рафаел Динели, работи за създаване на нови чисти технологии с цел съхраняване на природните ресурси и околната среда. В рамките на този проект Peugeot и Ocean Vital подписаха споразумение за подкрепа на изследването и развитието на нови технологии в областта на възобновяемите енергии. То предвижда още стимулиране на така наречената „зелена икономика“ във Франция.

Историята продължава

Наименованието ВВ1 не е единствената препратка към историята на Марката и моделите „Bébé Peugeot“, произведени между 1905 и 1912.
Концепцията за свръхкомпактен, лек електрически автомобил е в основата на модела Peugeot VLV, произвеждан между 1941 и 1945. Той е доказателство, че Марката се е стремяла винаги да предлага решения за мобилност, съобразени с нуждите на епохата.



Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама