Новини » Автоновини

Чрез луксозни автомобили източват държавната хазна



28.10.2009г 

Чрез луксозни автомобили източват държавната хазна
50 хил. лв.
са източени от държавната хазна с регистрацията на два луксозни автомобила като товарни, обясни изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Той представи обобщените данни от проверките на собствениците на луксозни возила, която се проведе на територията на цялата страна.

Контролните органи на НАП са направили
105 проверки на собственици на луксозни автомобили.
До момента са приключили 46 от тях. 31 от проверените лица получават достатъчно доходи, за да закупят кола модел Bentley, а 15 от проверените фирми и физически лица са дали смехотворни обяснения за доходите си, заяви Стефанов.
От проверките 190 собственици на яхти са приключили 130. При 31 собственика са установени нарушения, обясни шефа на НАП. Проверките продължават все още, а на нарушителите ще бъдат наложени допълнителни ревизии, обясни Стефанов.
Според Красимир Стефанов
един от най-фрапиращите случаи
е транспортна фирма автомобилен парк от
209 леки автомобила
, сред които
Bentley, Ferrari и Maserati
. Същото дружество е декларирало, че тези возила са купени само със заеми от физически и юридически лица.
Друга фирма, която е задлъжняла към кредитни институции с 2.5 млн. лв., е декларирала заем от физически и юридически лица в размер на 1.3 млн. лв. Тези пари са използвани за покупка на луксозни возила.
Бизнесмен пък е декларирал, че е
дал заем на собственото си дружество в размер на 200 хил. лв. за покупка на луксозна лимузина Bentley
. Една от проверките е установила, че фирма, притежател на Bentley има и товарен автомобил Infinity FX45, за който е ползван данъчен кредит. Друг собственик е оправдал покупката на луксозните си автомобили с преводи от офшорна зона за 300 000 EUR.

На фирмите нарушители и на физическите лица ще бъдат направени ревизии. При установяване на точния размер на злоупотребите ще им бъдат доначислени плащане на данъци, лихви и административни глоби, обясни Стефанов.

Източник: pari.bg

Autoplanet1 припомня:
Луксозни коли се регистрират като "баничарки" у нас


Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама