Новини » Автоновини

Nissan Leaf - все едно карате нормална кола, но по-тиха



16.11.2009г 

Nissan Leaf  - все едно карате нормална кола, но по-тиха Това е бъдещето . . . или поне така си го представят шефът на Nissan Карлос Гон. Вече е ставало дума за визията му за бъдещето с електрически коли и нулеви емисии, като аргументите му действително изглеждат доста убеждаващи. Въпросът не е в това дали ние причиняваме глобалното затопляне или не, нито че изчерпваме петрола, а просто автомобилната индустрия причинява значително замърсяване.

Новият Leaf би трябвало да промени това, като Nissan планират техният изцяло електрически, с нулеви емисии, петврат, петместен хечбек да влезе в серийно производство през 2010 година.
Съответно ние в Европа би трябвало да го очакваме през 2011 година. Представители на чужда медия са имали възможността да управляват прототип на колата, която е считана за крайъгълен камък в развитието на индивидуалното придвижване.
Журналист от специализираното издание Car Enthusiast коментира, че при пристигането на си на тестовата писта на Nissan в Йокохама е останал малко разочарован. Там не се намира този Leaf, който е очаквал да кара, а на негово място има концептуален модел, базиран на хечбека Tiida, който . . . да кажем, че никак не е популярен. Факт е обаче, че колата прилича малко на излязъл от научната фантастика със своята черно-бяла разцветка и ваденките, индикиращи, че това е кола с нулеви емисии. Разбира се, въпросът е не как изглежда, а как е при каране.

Тук идва един интересен момент. От Nissan в общи линии гледат да си мълчат колко ще струва новият Leaf. Засега това, което е известно, е, че колата би трябвало да струва колкото добре оборудван представител на С-сегмента с всички включени допълнителни разходи. Това означава, че очакваната цена ще бъде висока. Разбира се, в някои страни се предоставят различни облекчения (например директно даване на 5 000 паунда във Великобритания) за тези, които си купуват изцяло електрически коли. Любопитно е, че човек всъщност не притежава изцяло колата си, тъй като пакетът батерии (най-скъпата технология тук) ще бъде даван под лизинг от Nissan.

Имайки предвид факта, че електричеството е доста по-евтино от стандартните изкопаеми горива, както и това, че реално батериите се дават под лизинг, всъщност електрическият автомобил ще се превърне в отлична оферта спрямо конвенционалните коли с двигатели с вътрешно горене. Не е изключено в другите страни да се стигне и до други облекчителни инициативи като безплатно паркиране или никакви такси за пътищата.

Най-хубавото нещо на Leaf е, че той е напълно нормален за каране. Това е и ключовото нещо, което ще помогне на модела да бъде приет от публиката. В интерес на истината единствената съществена разлика спрямо стандартните автомобили е това, че Leaf е много, много по-тих. За разлика от доста други електрически коли, Leaf изглежда готов за производство. Така например при него няма компромиси като липса на задни седалки поради необходимо пространство за батерии, защото при Leaf батериите са елегантно поставени под пода.

Няма съединител, няма и предавки, така че Leaf притежава контролер, сходен по идея с това, което имат автоматиците. Изберете “Drive” и натиснете педала за газта и колата тихо започва да се придвижва напред. Шумът от пътя и от вятъра става все по-осезаем с увеличаването на скоростта, като това се усеща, защото няма двигател, който да ги заглушава. Някои електрически коли имат едно тихо жужене по време на управление, но това не важи тук.

Колата не изглежда и да е по-тежка и реално с нищо не изглежда по-различна от конвенционалните хечбеци. Не може да се каже обаче същото за динамиката на колата. Различно е, но по хубав начин. Leaf притежава страхотно линейно ускорение, което приятно ви притиска към седалката в зависимост от скоростта ви. Инженерите на Nissan са добавили няколко контролиращи системи към електрическия мотор (с мощност от 108 к.с.), които му позволяват по-гладко да ускорява (имайки предвид, че всичките 280 Нм са на разположение от 0 об/мин). Така електрическата кола в началото напомня на бензиновите модели, а към по-високите предавки – по-скоро на турбодизелите.

Leaf може да измине до 160 км с едно зареждане, като максималната скорост възлиза на 140 км/ч.
Определено дистанцията не е огромна, ако сте свикнали да се движите с пълен резервоар, но обективно погледнато всъщност километрите са напълно достатъчни. За една градска кола това е повече от достатъчно. Иначе Nissan са поставили и умна сателитна навигационна система, която показва оставащата дистанция, която можете да изминете. Но това не е всичко. Системата показва също къде можете да презаредите. Има дори и програмка за вашия смартфон, който ви позволява да следите оставащата енергия. Що се отнася до зареждането, то отнема около 8 часа от 200-волтов контакт, но при по-високоволтови мрежи батериите могат да се заредят на 80 % за 30 минути.
Това означава, че срещу 10 минути ще можете да изминаватедо 50 км.
Заслужава си да се отбележи, че
Nissan планират и втори живот на батериите, щом достигнат до края на реалната си функционалност. Дори и след 10 години те ще имат около 80 % от своя капацитет
, така че Nissan ще ги ползват отново, за да съхраняват енергия от ветрени станции, ВЕЦ-ове, АЕЦ-и и други такива централи за производство на енергия.

Nissan наистина преследват своята електрическа мечта много стриктно и амбициозно, така че изглежда ще има резултат. Японската компания инвестира стабилно в батериите, конструира успешно готов за производство електрически автомобил, а дори обмисля как да използва в последствие батериите. Неотдавна електрическите коли изглеждаха мечта, но сега вече изглеждат реалност. Leaf е чистото доказателство за това. В допълнение колата е особено практична и функционална, като е особено лесна за управление и не се различава по нищо от стандартните бензинови и дизелови автомобил, освен че е доста по-тиха. Leaf доказва, че нулевите емисии не означават задължително нулево удоволствие от шофирането.


Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама