Новини » Автоновини

Caddy Maxi 4MOTION постави рекорд при трудни условия



16.10.2009г 

Caddy Maxi 4MOTION постави рекорд при трудни условия Caddy Maxi 4MOTION вече е сензация! Автомобилът, създаден от Volkswagen, преодоля с успех 15 408 км дългото трасе Трансевразия, със старт Кабо да Рока (Португалия) и цел – град Магадан в Русия, като се движеше без спирка само за
8 дни, 13 часа и 30 минути
.

Трансевразия е най-дългият континентален преход от запад на изток в света с дължина 15 000 км. Трасето свързва местността Кабо да Рока (Португалия), намираща се на Атлантическия океан с руския пристанищен град Магадан на Тихия океан, където свършва пътната мрежа на Русия.

Екипът на Caddy Maxi 4MOTION, състоящ се от Матиас Гьотенауер и Андреас Ренц стартира пътешествието си на
2-ри октомври
в 12.00 часа (Централно европейско време) от най-западната точка на континентална Европа в Португалия. През първите два дни от пътуването си, тимът премина през държавите
Португалия, Испания, Франция, Германия, Полша, Латвия и Литва
. През следващия етап от пътуването бе преодоляна и по-дългата част от трасето, намираща се изцяло на територията на Русия. Целта си - град Магадан в Русия – Гьотенауер и Ренц достигнаха рано сутринта на 11-ти октомври 2009 г. в 1.30 ч (Централно европейско време), 13.30 ч. местно време.

„Когато все още планирахме пътуването си, считахме, че 10 дни са нереални”, изтъкна Ренц. „Удължената версия на високопроходимия Caddy обаче показа
впечатляваща издръжливост по особено трудните участъци от пътя
и по този начин гарантира успеха на невероятното ни пътуване. Благодарение на надеждността си, яката си конструкция и огромния пробег,
Caddy стана третият партньор в отбора ни
.“

„През първия етап от пътуването, Caddy Maxi 4MOTION се придвижваше безпроблемно и комфортно по магистрали и асфалтирани пътища. С напредването на изток обаче, пътните настилки ставаха все по-лоши – особено последните 5 000 км се оказаха истинско предизвикателство за автомобил и водач”, допълни Гьотенауер.

Състоянието на пътищата в Централна и Източна Русия бе до голяма степен неизвестно. Пътища с неравни настилки и дълбоки дупки, едро чакълените и кални пътеки с дълбоки коловози от товарни камиони не се оказаха проблем за Caddy Maxi със задвижване 4х4.

Лекотоварният автомобил, който своевременно бе и кът за спане на Гьотенауер и Ренц по време на непрекъснатото им пътуване, се справи
безпроблемно и с най- непроходимите терени
– и това при условия на постоянна екстремна експлоатация на двигател, предавки и каросерия.

„Високопроходимият Caddy доказа по впечатляващ начин своите способности както на пътя, така и извън границите на асфалтираните пътища”, споделя Гьотенауер след пристигането им в Магадан. „Двигател и предавки работят в перфектна хармония и дори при ниски обороти, 1,9-TDI двигателят има много мощност. Фактът, че преодоляхме това разстояние за рекордно време с Caddy Maxi 4MOTION - един сериен автомобил - говори сам по себе си за високото качество на продуктите от Volkswagen Лекотоварни автомобили.”

Caddy Maxi 4MOTION със задвижване на 4-те колела ще може да се поръчва и в България от началото на 2010 година.
Също както при по-малкия му събрат, електронно регулираният Haldex-съединител разпределя и при Caddy Maxi 4MOTION задвижващата сила на 1,9-литровия TDI двигател (77 кВт) между предната и задната ос. За разпределянето на мощността се грижи и при този модел 6-степенна скоростна кутия, която освен всичко друго улеснява действията по неасфалтирани пътища. И при Caddy Maxi 4MOTION, асистентът за потегляне по наклон, електронната стабилизираща програма (ESP) и дизеловият филтър за твърди частици (DPF) са част от серийното оборудване.

Гьотенауер и Ренц са първите, прекосили маршрута Трансевразия за време. За да се гарантира точността при измерването на времето, Caddy Maxi 4MOTION бе снабден с GPS-предавател, който два пъти дневно изпращаше сигнал. Пътешествието се проведе под действието на правилата на Книгата на рекордите Гинес, според които следва в автомобила да се возят само двама души и трябва да е възможно достоверното документиране на маршрута.

Двамата авантюристи поставиха рекорд с автомобил от марката Volkswagen още преди 10 години. Тогава те преодоляха Pan Americanca, най-дългият континентален маршрут от север на юг, с Volkswagen T4 Multivan syncro TDI (75 кВт) за 15 дни и 14 часа – така Т4 и двамата водачи си спечелиха място в Книгата на рекордите Гинес. Рекордът им не е счупен и до днес.

Източник: auto-press.net



Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама