Новини » Блогсфера

BMW serie 7 - повече от отличенAdmin22.11.2012г 

BMW serie 7 - повече от отличен

Странно е да кажеш, че някой автомобил е интелектуален, но точно до това заключение стигнах, след като три дни шофирах новата 7 серия на BMW 750d Xdrive. Не звучи сериозно да призная, че е по-умна от мен, но когато реагира преди моите реакции и дори намерения, не знам какво да си мисля...

1. Визията е респектираща

Напомня ми на онези велики хора, които са достигнали етапа, в който на визитките им са изписани само двете им имена – без фирми, без длъжности, без координати, само с един телефон. Те просто са достатъчно известни и в същото време скромни (имам късмета да притежавам три такива визитни картички).
Все пак има някои промени като новите адаптивни LED фарове, които отлично се съчетават с новите пластини на бъбрековидната радиаторна решетка. Хромираните елементи в предната броня привличат като магнит.
Запазената линия на късите надвеси, дългия преден капак излъчват феноменална динамика на една истинска лимузина. Мигачите са интегрирани в страничните огледала и като че ли няма по-рационално място за тях, което ги довежда до нивото на елитен аксесоар.

2. Интериор

След 180 изминати на един дъх километри не исках да спирам – пътуването беше като хубав сън, който прекъсва точно на най-красивото място. Въпреки, че пътувах петък следобед, когато е най-натоварено не усещах нервността на околния свят. Пространството е разточително – голямата централна конзола е насочена към водача с отлична видимост. Контролера за менюто много интуитивно води към цялата информация от свързаният свят на BMW ConnectedDrive. Цялото съдържание е още по-прецизно. А триизмерният дисплей дава перфектни изображения Пълноцветният BMW Head-Up дисплей, който се контролира на нивото на очите, е друго невероятно удобство, което според мен предотвратява доста критични ситуации или дори само изгубването на представата за скоростта. А със седмата серия това е напълно възможно. Усещането при 160км/ч е като 120 км при много други автомобили. Разбираш, че караш бързо, чак когато осъзнаеш, че много изостават изпреварените на пътя. На опционалният BMW Head-Up дисплей могат да бъдат показвани и предупрежденията на асистиращите системи – като при опасност от сблъсък, предупреждението при напускане на лентата или разпознаването на пешеходци на BMW Night Vision.

3. Акустика и звук

Пуснах песните на Андреа Бочели – мисля, че до този момент не бях чувала истинския звук на записите. Озвучителна система Bang & Olufsen High End Surround Sound направо ме разби. 16 активни високоговорителя, 1 200 вата и акустична леща, която дава триизмерен звук за всеки отделен пътник в купето – имах усещането, че съм на концерт в Арена ди Верона...Усилих звука, чак сърцето си усетих как бие и бързо намалих децибелите, защото се уплаших, че мога да изпусна волана.... В режим „Studio“ звукът е кристално, а режим „Expanded“ взривява Surround-усещанията.
В същото време купето е изключително шумоизолирано и дори работещият двигател при висока скорост не се чува. Усещането за тишина е почти като при електромобилите.

4. Пътно поведение

Седмата серия има и новият режим на движение - COMFORT+. Вестибуларният апарат на човек е в пълен комфорт. Катерихме високопланински път. Вземането на многото завои, чак е неестествено – никакво люлеене или изнасяне на задницата. Шокираща стабилност. Щом спътниците ми на задната седалка бяха впечатлени, (а не са с топ-шофьорски познания, за да оценяват). Комбинацията с опционалното интегрирано активно управление, прави дори и планинските пътища неусетни за преминаване.

За мое учудване, тази лимузина има и режим на шофиране ECO PRO. При включването му се усеща озаптяването на мощта на конете – много кротко, без излишна енергия този режим, в комбинация със старт/стоп система, е добър за градско шофиране, но няма нужда да „осакатявате” мотора на дълъг път (освен ако пестите капките гориво до следващата бензиностанция). С ECO PRO може да спечелите до 20% повече изминати километри. В другия край е спортния режим, при който страстта стига до краен предел.

5. Двигател

В сърцето на тази лимузина ритат с копита едновременно с 381 коня. В същото време M Performance TwinPower Turbo редовият 6-цилиндров дизелов двигател разполага с пълната си мощност още с потеглянето. Внушителният въртящ момент от 740 Нм направо изстрелва тежкият седан. Още по-впечатляващото е средниян разход на гориво от едва 6,4 л/100 км. При извънградско движение около 6л/100 км. Затова допринася и новата 8-степенна автоматична скоростна кутия, и изключителна динамиката на превключването, която на практика прави напълно неусетно смяната на предавките.

6. Сигурност

Щом потеглите, при скорост над 18 км/ч предпазният колан автоматично се обтяга, така че да няма луфтове. Сензори следят и реагират преди човека. При намаляване на дистанцията Distance Info предупреждава на Head-Up дисплея. При аварийно спиране, недозавиване или презавиване и активна защита разпознае опасност от сблъсък, система реагира светкавично - обтяга още предпазните колани на предните седалки, оптимизира позицията на седене и затваря страничните прозорци, както и люка на покрива.

7. Размисъл

В горните редове представих само няколко акцента от новата седма серия. Тази кола трябва да я караш сам, за да я осмислиш, за да я възприемеш истински, да я осъзнаеш. Признавам, че останах силно впечатлена и искрено вярвам, че хората, които я притежават, знаят нейната стойност. За статистиците – цената е висока, много висока – малко под 200 хил. лв. Но има цени, които просто не се коментират. Те са това и се приемат за даденост. Наскоро се чудех как може един крем от 50 мл на световноизвестна марка да струва 670 лв.?! Дали ще ме направи само с 10 години по-млада? Сигурно трябва първо да опитам...

Автор: Ина Георгиева, Твоят бизнес
Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама