Новини » Автоновини

BMW съчета въздушни тунели и сексапил02.11.2009г 

BMW съчета въздушни тунели и сексапил От BMW са наели манекенката Силви ван дер Ваарт, която е съпруга на футболиста Рафаел ван дер Ваарт от Реал Мадрид, за да изпита два от най-съвършените въздушни тунели в света в центъра за аеродинамични изпитания на BMW. Красавицата първо сяда зад волана на червено BMW 3-Series Cabrio от 1987г., а след това и в последното поколение на модела.

Действието може да проследите и сами на видеоклипа, като забележете какво причинява вятъра на прическата на Силви в старото BMW, докато в новия автомобил тя дори не усеща, че срещу нея има силен вятър.

Двата нови аеродинамични тунела на BMW разполагат с 4.4-мегаватови турбини, които са с диаметри по 8 метра и скорост на въртене 300об/мин., а скоростта на вятъра може да достигне 300км/ч. Те позволяват за първи път да се направят точни измервания на въздушния поток около колелата, калниците и под автомобила, които са отговорни за 50% от въздушното съпротивление.

Създаването на двата тестови тунела е част от програмата BMW EfficientDynamics, като с тях ще бъде увеличена значително нейната ефективност. Имайте предвид, че намаление с 10% на аеродинамичното съпротивление води до 2.5% по-нисък разход на гориво и съответно до по-малко количество отделяни CO2 емисии.

Източник: autoblog.bg


Още по темата:

Коментари

Добави коментар

Реклама